13 d’abr. 2010

Ovidi: Les Metamorfosis

Ovidi nasqué en el moment de major esplendor de la cultura i civilització romana, l'època d'August. Però mai formà part del cercle literari de Mecenas, sinó que es vinculà al cercle literari de Marc Valeri Messala Corví.
La major part de les seves obres pertanyen al gènere elegíac, tot i que també escrigué poesia èpica: les Metamorfosis i els Fastos.
Les Metamorfosis, acabat l'any 7 dC poc abans del seu desterrament, és un conjunt de quinze llibres, escrits en hexàmetres, on l'autor presenta més de dues-centes cinquanta narracions mitològiques que se succeeixen en el temps des dels orígens del món fins a la transformació de Juli Cèsar en estel.
La pervivència de les Metamorfosis no sols es troba en el pla literari com ara Petroni, Apuleu, Ausiàs March, Dante, Boccaccio, Shakespeare, Garcilaso de la Vega... sinó també en les arts plàstiques com ara sarcòfags, pintures, escultures... Molts artistes, però, la consideren com la Bíblia, atès que els ha permès plasmar la sensualitat, despietat... dels mites clàssics.

Amb aquestes pinzellades generals i tot l'après i estudiat a classe, ens disposem a endinsar-nos en la lectura de les diferents transformacions (Deucalió i Pirra, Dafne, Faetont, Píram i Tisbe i Aracne) seleccionades per a la prova de selectivitat d'enguany i que al llarg d'aquests dies anirem comentant i estudiant.
A més, us proposo cercar diferents pintures o escultures que estiguin relacionades amb dites transformacions. Per fer-ho heu d'emprar els webs següents: insecula.com i mites, art i literatura.

Per exemple, el mite de Dafne de John William Waterhouse:

2 comentaris:

Dani ha dit...

Té molt bona pinta, sobretot per les activitats que demanes.
Segueix així que aquest és el camí!

Dani

Gemma ha dit...

Gràcies, Dani!