17 d’oct. 2010

Psique i Cupido


"Erant in quadam ciuitate rex et regina..."

Així comença el conte de Psique i Cupido que omplirà les nostres sessions de lectura.


Per anar introduint l'obra, autor, època... cerqueu les dades següents:

1) Qui era Apuleu?
2) A quin gènere literari pertany l'obra que ens ocupa? De quina altra obra forma part?
3) Quin és el seu títol complet? De què tracta?
4) Com es diu el protagonista?
5) Què és una faula milèsia?

A continuació, fes un resum-introducció (150 paraules aproximadament) partint de la informació demanada en les preguntes anteriors.


24 comentaris:

Laia Rodríguez ha dit...

1) Apuleu , nascut a Madaure , una cuitat de Nord Àfrica , estudià poesia , retòrica i filosofia. Es va casar amb Emília Pudentil·la que més tard es divorcià.
La seva gran obra és "Les metamorfosis" escrita al 170 , no se sap la data de la seva mort.

2)El gènere que pertany és a la narrativa. Diuen que no és original sinó que prové d'una altra narració grega de Luci de Patres , ampliada i una mica modificada.

3)També és coneguda com "L'Ase d'Or".
Psique i Cupido és un breu conte d'amor entre el Déu Cupido i Psique una de les filles del rei d'Anatòlia.

4)La protagonista és Psique , la filla menor i més bella de les tres filles del rei d'Anatòlia.

5)Pertany al gènere narratiu , neix al segle II a.C. És una narració realista i divertida de transfons eròtic o aventurer narrada en primera persona.

Apuleu , escriptor , poeta i filòsof Nord-Africà. La seva major aportació literaria i més famosa és "Les Metamorfosis" o també conegua com "L'Ase d'Or" escrita al 170. Aquesta obra pertany al gènere narratiu , és una fàbula milèsia , conte o narració amb un transfons eròtic. Dins d'aquesta obra trobem "Psique i Cupido" un breu conte en que narra el amor entre el Déu Cupido i Psique , la filla menor de les tres filles del rei d'Anatòlia. Es diu que aquesta obra no és original sinó que prové d'una narració grega de Luci de Patres. Aquesta obra de "Les Metamorfosis és l'última senyal de vida que coneixem de l'autor , es a dir , la seva data de defunció és desconeguda.

Alba Gustems ha dit...

Apuleu va ser un escriptor i filòsof romà, nascut a Àfrica, concretament a Madaura, en l’antic regne de Sifax, al començament del segle II. Va escriure diversos llibres de filosofia i una novel•la, que es la que ens interessa.

El tros que ens ocupa, Psique i Cupido, és un conte del llibre d’Apuleu “Metamorfosis”, també conegut amb el nom de “L’ase d’or”, que tracta de un jove grec anomenat Luci que s’allotja a casa d’una bruixa per aprendre màgia però que per error pren un ungüent i es converteix en ase. Va passant per mans de diferents propietaris fins que pot aconseguir el remei gràcies a Isis, i es converteix en devot d’aquesta deessa egípcia.

La faula milèsia era un relat en prosa que reproduïa sovint les aventures d’un personatge central. El contingut seguia un mateix esquema: un jove enamorat s’ha de separar de la persona estimada, i després de passar per moltes circumstàncies compromeses, al final es retroben i té lloc el final feliç.

cristina.suarez ha dit...

Hola Gemma!
Sóc la Cristina Suárez, aquí et deixo el treball sobre Psique i Cupido:

Psique i Cupido:

1) Qui era Apuleu?
Fou un escriptor i filòsof romà, nascut a Àfrica, concretament a Madaura, en l’antic regne de Sifax, al començament del segle II.

2) A quin gènere literari pertany l'obra que ens ocupa? De quina altra obra forma part?
Literatura occidental.
Metamorfosis.

3) Quin és el seu títol complet? De què tracta?
Ase d’or (Asinus aureus).
És una novel•la composta d’onze llibres conservats íntegrament amb l'argument següent: el protagonista és un jove grec anomenat Luci. S’allotja a casa d’una bruixa amb la intenció d’aprendre màgia i li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però s’equivoca de pot i es transforma en ase. Sota la forma de ruc conserva la raó humana i sap que l’únic mitjà de tornar a la figura humana és menjar roses. Però un obstacle o altre l’impedeix sempre aconseguir el remei, de manera que es veu obligat a continuar força temps com un ruc i corre tot un seguit d’aventures extraordinàries amb diversos amos: uns bandolers, uns sacerdots sirians, un forner, un llaurador, un ric... El pas per amos de classes diferents permet al narrador fer una sàtira de la societat i dels costums de la seva època, convertint l’obra en un precedent directe de les novel•les picaresques del barroc com el Lazarillo de Tormes. A la fi, gràcies a Isis pot menjar les roses i recuperar la seva antiga aparença. Convertit a la religió d'Isis, consagra la resta de la vida a servir aquesta deessa egípcia.

4) Com es diu el protagonista?
Luci.

5) Què és una faula milèsia?
És un gènere literari narratiu que neix a principis del segle II a.
C. a Grècia. Es tracta d'una breu narració realista i divertida de rerefons eròtic o aventurer narrada en primera persona, del que deriva el seu estil, fonamentalment col.loquial.

RESUM:
Apuelu fou un escriptor i filòsof romà, nascut a Àfrica, concretament a Madaura, en l’antic regne de Sifax, al començament del segle II.
Psique i Cupido és un conte dins de les seves Metamorfosis, o també conegut com l’Ase d’or (Asinus aureus), que és una novel•la composta d’onze llibres conservats íntegrament. El seu protagonista es diu Luci, s’allotja a casa d’una bruixa amb la intenció d’aprendre màgia i li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però s’equivoca de pot i es transforma en ase. Sota la forma de ruc conserva la raó humana i sap que l’únic mitjà de tornar a la figura humana és menjar roses. A la fi, gràcies a Isis pot menjar les roses i recuperar la seva antiga aparença. Convertit a la religió d'Isis, consagra la resta de la vida a servir aquesta deessa egípcia.

Per últim la faula milèsia és un gènere literari narratiu que neix a principis del segle II a. C. a Grècia. Es tracta d'una breu narració realista i divertida de rerefons eròtic o aventurer narrada en primera persona, del que deriva el seu estil, fonamentalment col.loquial.

Adéu Gemma!

nuria ha dit...

Psique i Cupido

Apoleu va néixer a la ciutat nord- africana de Madeaure. Va estudiar a Cartago i a Atenes, poesia i filosofia. Despès es va dedicar a la política, a l’exercit i més tard va ser sacerdot provincial. Una de la seves obres més importants és la de la Metamorfosis, és una novel•la on dins hi ha el conte de Psique i Cupido.
Pertany el gènere literari del conte i forma part del llibre de la Metamorfosis o l’ase d’or.
El títol complet és Psique i Cupido, l’ase D’or o Metamorfosis.
Un resum podria ser:
Psique era la menor i més bella de tres germanes, filles d'un rei d'Anatòlia.
Afrodita, gelosa de la seva bellesa, va enviar al seu fill Eros (Cupido) perquè li llancés una fletxa d'or oxidat, que la faria enamorar de l'home més horrible i roí que trobés. No obstant això, Eros es va enamorar d'ella i va llançar la fletxa a la mar; quan Psique es va adormir, se la va endur volant fins al seu palau.
Els personatges són Psique i Cupido, però també tindríem Eros o Venus.

Una Faula Milèsia és una variant del conte de la matrona d’Efes una de les peces més reeixides de la literatura misògina antiga





Núria Benaiges Ventura 1C

Andy ha dit...

1) Qui era Apuleu?

Escriptor romà més important del segle II, molt admirat tant en vida com per la posteritat. Posiblement un bereber molt romanitzat, va nèixer a Madaura. Importants intelectuals i polítics romans procedíen de la zona.

2) A quin gènere literari pertany l'obra que ens ocupa? De quina altra obra forma part?

Novela(narrativa) i fàbula . Metamorfosi d’Oividi.

3) Quin és el seu títol complet? De què tracta?

Psiquè i Cupido, l’asne d’or. El principal personatge és un home sumit en tota classe de vicis amb un acusat interès per la màgia. En càstig per les seves desordres es veu metamorfosat és ase fins que, al cap de cert temps, en què viu tota mena d'aventures, torna a la seva figura humana. Mitjançant el desenvolupament d'aquest relat Apuleu retrata un picant quadre de l'època en què viu. Però, al marge de tractar-se d'una novel llicenciosa.


4) Com es diu el protagonista?

Luci.

5) Què és una faula milèsia?
Gènere literari narratiu que neix a principis del segle II a. C. a Grècia. Es tracta d'una breu narració realista i divertida de rerefons eròtic o aventurer narrada en primera persona, del que deriva el seu estil, fonamentalment col.loquial.

Resum
Psiquè era una princesa que tenía tres germanes, les quals eren molt maques. Las germanes es van anar casant, perè la belleassa de Psiquè allunyava als homes. Insteressats per l’oràcle, els pares de Psiquè la van lligar a una roca per que se la mengés el monstre. Psiquè va ser arrossegada pel vent; es va dormir, i al despertar es va trobar en un palau en el que va veure al marit de l’oràcle. Durant el dia Psique vivia sola i per la nit era visitada pel seu espòs, a qui no podia veure. Va demanar permís per visitar la seva família; durant la visita, les seves germanes la van convèncer perquè tractés de veure el seu marit encenent un llum mentre aquest dormia. Tremolosa en veure el bell cos de Cupido, Psiquè va deixar caure sobre ell una gota d'oli de la llum i el va despertar. Des de llavors va estar errant. Perseguida i capturada per Venus, gelosa de la seva bellesa, va ser finalment rescatada per Cupido. Després, amb el beneplàcit de Júpiter, el déu Cupido i la mortal Psique contreure matrimoni definitivament.

Andrea Gálvez Cánovas

Anna Escala ha dit...

Apuleu va néixer a la ciutat nord-africana de Madaura cap al 125 dC. Va estudiar a Cartago i Atenes, on va seguir cursos de poesia, retòrica i filosofia, i es va adscriure al neoplatonisme. En els seus viatges per Grècia es va iniciar en cultes orientals. Després d'una llarga estada a Roma, va tornar a l'Àfrica quan rondava la trentena i, no gaire després, va casar-se amb Emília Pudentil•la, una vídua rica i madura amb dos fills.
L’obra de ‘Psique y cupido’ forma part d’una altra obra anomenada ‘Metamorfosis’. El seu títol complet és “La metamorfosis o el asno de oro”. El títol de la obra es pot traduir a Die Verwandlung, que és el títol original en alemà i tracta del següent: “Lucio, el principal personatge de "La Metamorfosis" o "L'Ase d'Or", és un home amb vicis i amb interès per la màgia. Com a càstig es converteix en ase fins que, al cap de cert temps, en què viu tota mena d'aventures, torna a la seva figura humana.
El gruix de la història és fet amb la narració de diferents relats que intervenen en escena i així doncs, els onze llibres que componen aquesta obra estan plens d'anècdotes i aventures.”
El protagonista d’aquesta obra ‘Metamorfosis’ és Lucio. Per últim, una fàbula milèsia és un gèneri literari narratiu que neix a principis del segle II aC. a Grècia. Es tracta d’una narració breu realista i divertida amb un fons aventurer, i és narrada en primera persona.

alejandra ha dit...

Respostes:

1) Apuleu es el personatge que ens explica l’historia de Psique i Cupido. Apuleu, fou un escriptor i filòsof romà, nascut a Àfrica,

2) Aquesta obra pertany al gènere narratiu i forma part de l’obra Metamorfosis o Ase d’or.


3) psique i cupido i es tracta de uns afers amorosos de la psique la tercera filla i de el deu cupido


4) El protagonista en diu psique i es la tercera filla de el rei de anacolia .

5) Es tracta de una compte breu realista i divertit narrat amb 1era persona.

Les Metamorfosis d'Apuleu, també coneguda com L’ase d’or, és una novel•la composta d’onze llibres conservats íntegrament amb l'argument que el protagonista és un jove grec anomenat Luci. I aquest ens explica l’historia de psique i cupido. Aquesta obra pertany al gènere literari narratiu i forma part de l’obra metamorfosis o ase d’or. Aquesta obra parla de uns afers amorosos de la psique que era la menor i més bella de tres germanes, filles d’un rei d’Anatòlia. Però cupido es va enamora i la va raptar i la hi va portar volant fins al seu palau.
El protagonista de l’obra es la tercera filla del rei de Anatòlia, psique, es una noia amb molta bellesa.

Juu(: ha dit...

Hola Gemma!
Sóc la Judith Arqué. Aquí et deixo l'exercici que havíem de fer.

1)Apuleu fou un escriptor i filòsof romà.Va néixer a la ciutat nord-africana de Madaura (a l'actual Algèria) cap al 125 dC. Va estudiar a Cartago i Atenes, on va seguir cursos de poesia, retòrica i filosofia, i es va adscriure al neoplatonisme. En els seus viatges per Grècia es va iniciar en cultes orientals, d'entre els quals els misteris de la deessa egípcia Isis van tenir un gran pes en la seva obra. Després d'una llarga estada a Roma, va tornar a l'Àfrica quan rondava la trentena i, no gaire després, va casar-se amb Emília Pudentil•la, una vídua rica i madura amb dos fills. Al cap de poc uns familiars de la seva muller el van acusar d'haver-la seduït amb poders màgics. Per defensar-se'n davant el tribunal va escriure l'únic discurs seu conservat complet: l'Apologia. Tanmateix no se sap el resultat del procés. En endavant va dedicar-se a fer conferències i discursos per la seva província i a exercir càrrecs religiosos fins esdevenir sacerdot provincial. Va escriure obres en gèneres variats (filosofia, oratòria i poesia), de les quals resten, entre altres, les Florida, una selecció de vint-i-tres fragments dels seus discursos. L'última notícia que es té de la seva vida és la datació aproximada de la seva obra més famosa i original, les Metamorfosis, novel•la escrita cap al 170. Es desconeix, per tant, l'any que va morir.

2)Pertany al gènere literari del conte. /Metamorfosis o Ase d’or (Asinus aureus)

3) Comença explicant que un jove s’allotja a casa d’una bruixa amb la intenció d’aprendre màgia i li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però s’equivoca de pot i es transforma en ase. Sota la forma de ruc conserva la raó humana i sap que l’únic mitjà de tornar a la figura humana és menjar roses. Però un obstacle o altre l’impedeix sempre aconseguir el remei, de manera que es veu obligat a continuar força temps com un ruc i corre tot un seguit d’aventures extraordinàries amb diversos amos: uns bandolers, uns sacerdots sirians, un forner, un llaurador, un ric... . A la fi, gràcies a Isis pot menjar les roses i recuperar la seva antiga aparença. Convertit a la religió d'Isis, consagra la resta de la vida a servir aquesta deessa egípcia.

4)El protagonista és un jove grec anomenat Luci.

5)Gènere literari narratiu que neix a principis del segle II a. C. a Grècia. Es tracta d'una breu narració realista i divertida amb un fons eròtic o aventurer, narrat sempre en primera persona. D'això deriva el seu estil, fonamentalment col•loquial. Avui en dia podria ser un acudit.




RESUM.

Apuleu fou un escriptor i filòsof romà, nascut a Madaura ( Algèria) cap al 125 dC. Va estudiar a Cartago i Atenes i va casar-se amb Emília Pudentil•la. És l’autor de l’obra Psique i Cupido. L'última notícia que es té de la seva vida és la datació de la seva obra més famosa, les Metamorfosis. Aquesta té com a protagonista a un jove anomenat Luci, que s’allotja a casa d’una bruixa amb la intenció d’aprendre màgia i li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però s’equivoca de pot i es transforma en ase. Sota la forma de ruc conserva la raó humana i sap que l’únic mitjà de tornar a la figura humana és menjar roses. Però un obstacle o altre l’impedeix sempre aconseguir el remei, de manera que es veu obligat a continuar força temps com un ruc i corre tot un seguit d’aventures extraordinàries amb diversos amos. A la fi, gràcies a Isis pot menjar les roses i recuperar la seva antiga aparença.

tan solo empezar ha dit...

1) Apuleu fou un escriptor del segle II aproximadament. Va néixer a Madauros, una regió de l'Imperi Romà al nord d'Àfrica. Va ser un dels escriptors més importants de l'època dels Antonins. La seva obra a destacar és: Les Metamorfosis.
2)Aquesta obra la podríem situar en el gènere literari de la novel•la. Forma part de L'ase d'or, també coneguda aquesta obra com a Les Metamorfosis d'Apuleu.
3)El títol complet d'aquesta obra és:Les Metamorfosis d'Apuleu, i l'argument de l'obra tracta sobre un jove grec, anomenat Luci que s'allotja a casa d'una bruixa i li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però es confon i es converteix en ase. Encara que és un ase conserva la raó humana i sap que haurà de menjar roses per desfer l’encanteri, però fins arribar al remei haurà de viure moltes aventures extraordinàries.
4)El protagonista de Les Metamorfosis d'Apuleu és Luci, però si ens referim al protagonista de Psyque i Cupido, el seu protagonista seria Cupido, que vol salvar a Psyque de Venus.
5) La faula milèsia, és el gènere literari narratiu que neix a principis del segle IIa.C a Grècia. Es tracta d’una breu narració realista i divertida de transfons heroic o aventurer, narrada en primera persona, del que deriva el seu estil, fundamentalment col•loquial.

Resum introductori
Apuleu fou un escriptor del segle II que va escriure Les Metamorfosis o també conegudes com L’ase d’or. Aquesta obra consta d’onze llibres i l’argument central seria que Luci, un jove grec allotjat a casa d’una bruixa, li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però es converteix en ase, encara que conserva la seva raó humana i sap que s vol desfer l’encanteri haurà de menjar roses. Però fins arribar al remei viurà una sèrie d’aventures extraordinàries.
Un dels llibres que destaca dins d’aquesta obra és el de Psyque i Cupido, en el qual Psyque és una dona molt bella, i aquesta bellesa fa emprenyar a Venus, la qual la vol destruir. Cupido, es veu forçat a participar en el càstig, però s’enamora d’ella i tractarà de salvar-la.

Lucía Reyes Reyes

Nil ha dit...

1) Apuleu va ser un esscriptor i folòsof romà (123-180 aprpximadament)que va nèixer a l'Africa.
Va estudiar a Cartago però va marxar a Atenes on es va interessar per la filosofia platònica.
I va escriure diversos llibres com el de Psique i Cupido.

2) El gènere literari es una novela i pertany a l'obra "Metamorfosis"

3)El seu titol complet es "el asno de oro".
El tema principal es la metamorfosis, i els deus est'an presents en la novela, l'amor i d'altres.

4)El personatge principal es diu Lucio.

5)Una faula milèsia, és un conte o novela que té com finalitat entretindre o divertir als lectors.


En resum tenim l'autor de la novela Psique i Cupido, també dit "el asno de oro" que es diu Apuleu, que era un autor del segle II. Aquest llibre es una novela amorosa, però que pertany a l'obra "Metamorfosis".
El tema principal de la obre es l'amor pero tambè estan presents el deus, l'eroticisme i algun altre. El seu personatge principal es doi Lucio.

laura cano cabrera ha dit...

1) Qui era Apuleu?
Va néixer a la ciutat nord-africana de Madaura (a l'actual Algèria) cap al 125 dC. Va estudiar a Cartago i Atenes, on va seguir cursos de poesia, retòrica i filosofia, i es va adscriure al neoplatonisme. En els seus viatges per Grècia es va iniciar en cultes orientals, d'entre els quals els misteris de la deessa egípcia Isis van tenir un gran pes en la seva obra. Va escriure l'apologia per defensar-se de les acusacions dels familiars de la seva muller.
En endavant va dedicar-se a fer conferències i discursos per la seva província i a exercir càrrecs religiosos fins esdevenir sacerdot provincial. Va escriure obres en gèneres variats (filosofia, oratòria i poesia), de les quals resten, entre altres, les Florida, una selecció de vint-i-tres fragments dels seus discursos.
La seva obra més famosa i original, les Metamorfosis, novel•la escrita cap al 170. Es desconeix, per tant, l'any que va morir.

2) A quin gènere literari pertany l'obra que ens ocupa? De quina altra obra forma part?
el de novel•la
forma part de l'ase daurat

3) Quin és el seu títol complet? De què tracta?
L'obra és una barreja d'històries còmiques que succeeixen a Luci, un narrador que decideix aprendre màgia després de sentir les aventures d'un company de viatge. Aquesta màgia provoca situacions desgraciades tant en l'amor com en diversos crims, en les quals es veu involucrat el protagonista. Ell mateix es transforma en un ase intentant solucionar la seva situació, forma en la que roman la majoria de capítols. Com a ase, passa per diversos amors fins que la deessa Venus o Isis es compadeix d'ell i el torna de nou humà.

4) Com es diu el protagonista?
Luci

5) Què és una faula milèsia?
Gènere literari narratiu que neix a principis del segle II a. C. a Grècia. Es tracta d'una breu narració realista i divertida amb un fons eròtic o aventurer, narrat sempre en primera persona. Avui en dia podria ser un acudit

Resum
Apuleu va néixer a Madaura cap al 125d.c i va ser un escriptor i filòsofs molt important de la seva època. Va estudiar a Cartago i Atenes i va casar-se amb Emília Pudentil•la. La seva obra mes important va ser les metamorfosis, on es troba l'historia de psique i cupido.
L'obra de les metamorfosis té com a protagonista a un jove anomenat Luci i decideix aprendre màgia. A partir d'això provoca unes desgracies on ell estarà involucrat, amb la màgia es convertirà en ase y gracies a Isis tornarà a ser humà.

Laura Jiménez ha dit...

1. Apuleu fou un magistrat i polític romà que va nèixer a Madaura, l’actual Algèria cap al 125 a.C. Va estudiar a Cartago i Atenes, on va seguir cursos de poesia, retòrica i filosofia, i es va adscriure al neoplatonisme. Va dedicar-se a fer conferències i discursos per la seva província i a exercir càrrecs religiosos fins esdevenir sacerdot provincial. Va escriure també obres en gèneres variats (filosofia, oratòria i poesía.

2. A una novel•la picaresca. De les metamorfosis.

3. L’ase d’or. Luci, s’allotja a casa d’una bruixa amb la intenció d’aprendre màgia i li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però s’equivoca de pot i es transforma en ase. Sota la forma de ruc conserva la raó humana i sap que l’únic mitjà de tornar a la figura humana és menjar roses. Però un obstacle o altre l’impedeix sempre aconseguir el remei, de manera que es veu obligat a continuar força temps com un ruc i corre tot un seguit d’aventures extraordinàries amb diversos amos: uns bandolers, uns sacerdots sirians, un forner, un llaurador, un ric...

4. La protagonista és Psique.

5. Una faula milèsia, és un gènere narratiu, a principis del segle II a.C a Grècia i tracta d’una breu narració realista i divertida de trasfons aventurer, narrada en 1ª persona, d’estil col•loquial. Tractaven casos màgics i en especial, events sobrenaturals o metamorfosis.

*Apuleu, un magistrat polític nascut a Madaura (Algèria) va escriure obres i novel•les picaresques com la metamorfosis o l’ase d’or. Aquesta narració es basa en una faula milèsia, en la que explica com Luci aprèn màgia a casa d’una buixa i es vol convertir en mussol pero amb molta mala sort s’equivica de pot i es converteix en un ase. Gràcies a la raó humana que conserva, es dona compte de que menjant roses tornarà a ser humà. Malgrat tot no ho aconsegueix i haurà de sotmetre’s a aventures sent un ruc. Durant tota l’obra podem veure com el protagonista se’n surt d’aquesta història passant per un seguit d’aventures i màgia.

Gemma ha dit...

Optime, Laia!

Gemma ha dit...

Alba, has fet molt bona feina! Cristina, la literatura no és un gènere!

Gemma ha dit...

Núria, el conte no és un gènere, sinó un subgènere que pertany a la narrativa.Procura fer atenció a l'ortografia. Bene!

Gemma ha dit...

Andrea, vols dir que es tracta de les Metamorfosis d'Ovidi?

Gemma ha dit...

Anna, revisa això del títol en alemany!

Gemma ha dit...

Alejandra, hi han algunes preguntes que no són correctes. Torna-ho a intentar-ho!

Gemma ha dit...

Optime, Lucía!

Gemma ha dit...

Nil, has fet bona feina, però cal que tinguis en compte l'ortografia! Ave,discipulus!

Elena Sánchez ha dit...

Salve Magistra =)


Preguntes
1) Qui era Apuleu?
Apuleu va néixer a la ciutat nord-africana de Madaura (a l'actual Algèria) cap al 125 dC. Va estudiar a Cartago i Atenes, on va seguir cursos de poesia, retòrica i filosofia, i es va adscriure al neoplatonisme. En els seus viatges per Grècia es va iniciar en cultes orientals, d'entre els quals els misteris de la deessa egípcia Isis van tenir un gran pes en la seva obra. Després d'una llarga estada a Roma, va tornar a l'Àfrica quan rondava la trentena i, no gaire després, va casar-se amb Emília Pudentil•la, una vídua rica i madura amb dos fills. Al cap de poc uns familiars de la seva muller el van acusar d'haver-la seduït amb poders màgics. Per defensar-se'n davant el tribunal va escriure l'únic discurs seu conservat complet: l'Apologia. Tanmateix no se sap el resultat del procés. En endavant va dedicar-se a fer conferències i discursos per la seva província i a exercir càrrecs religiosos fins esdevenir sacerdot provincial. Va escriure obres en gèneres variats (filosofia, oratòria i poesia), de les quals resten, entre altres, les Florida, una selecció de vint-i-tres fragments dels seus discursos. L'última notícia que es té de la seva vida és la datació aproximada de la seva obra més famosa i original, les Metamorfosis, novel•la escrita cap al 170. Es desconeix, per tant, l'any que va morir.
2) A quin gènere literari pertany l'obra que ens ocupa? De quina altra obra forma part?
Novela narrativa i fàbula . Les Metamorfosis.

3) Quin és el seu títol complet? De què tracta?

Les metamorfosis o L’ase d’or . El protagonista és un jove grec anomenat Luci. S’allotja a casa d’una bruixa amb la intenció d’aprendre màgia i li roba un ungüent per convertir-se en mussol, però s’equivoca de pot i es transforma en ase. Sota la forma de ruc conserva la raó humana i sap que l’únic mitjà de tornar a la figura humana és menjar roses. Però un obstacle o altre l’impedeix sempre aconseguir el remei, de manera que es veu obligat a continuar força temps com un ruc i corre tot un seguit d’aventures extraordinàries amb diversos amos: uns bandolers, uns sacerdots sirians, un forner, un llaurador, un ric... El pas per amos de classes diferents permet al narrador fer una sàtira de la societat i dels costums de la seva època, convertint l’obra en un precedent directe de les novel•les picaresques del barroc com el Lazarillo de Tormes. A la fi, gràcies a Isis pot menjar les roses i recuperar la seva antiga aparença. Convertit a la religió d'Isis, consagra la resta de la vida a servir aquesta deessa egípcia.
4) Com es diu el protagonista?

Lucius.
5) Què és una faula milèsia?
Génere nascut al segle II d.C a la Jònia i que consisteix en narracións breus caracteritzades per les obsenitats i la picaresca.


Resum
Psiquè i Cupido perteneix a la obra narrativa ( i de fàbules) de Apugeu. Va néixer a la ciutat nord-africana de Madaura (a l'actual Algèria) cap al 125 dC.Durant el seus viatges a Grècia va estudiar cultes orientals y mitologia egipcia . cosa que va provocar un problema al casar-se amb Emilia Pudentil.la ( una dona gran amb dos fills adults).La seva obra més important i la que inclueix la historia que ara llegirem són les Metamorfosis o L’ase d’or.Esplica la historia de Lucius un jove que es transforma per error en ase i l’única manera de tornar és mengan un tipus de flors.Durant aquest perióde esplica fàbules a la gent ( en la cual la de Psiquè i Cupido és inclossa) fins que Iris una dea egipcia s’apiada de ell.


Att: Elena Sánchez

Gemma ha dit...

Laura, força bé!Però cal que t'expressis amb les teves paraules com has fet al resum.

Gemma ha dit...

Laura Jiménez, vols dir que el protagonista de les Metamorfosis és Psique? Fes atenció a l'ortografia.

Auete discipuli et discipulae!

Gemma ha dit...

Elena, bona feina!Però cal que ho expressis amb les teves paraules.
Aue discipula!