9 de nov. 2014

Un segle i un polític: Pèricles

L'Atenes del segle V aC ofereix l'exemple més representatiu d'una ciutat grega governada pel règim democràtic. La democràcia atenesa va arribar al seu apogeu gràcies a Pèricles en l'època que considerem la més gloriosa de la ciutat. Es va esforçar a configurar un règim polític basat en la igualtat i en el govern del poble. Els drets, però, estaven limitats als nadius, que formaven el poble o demos, del qual restaven exclosos els estrangers, o metecs, i els esclaus. El demos es reunia en una assemblea popular, anomenada Ecclesia, i exercia la sobirania suprema a la ciutat.

El segle V aC ha estat nomenat segle de Pèricles, pel suprem desenvolupament que la civilització grega va tenir amb aquest governant. Al llarg del seu mandat, les arts i les ciències assoliren una gran esplendor. (Cultura Clàssica. Ed. Castellnou).




Exercitia:

- La paraula grega kratos significa "poder, autoritat, sobirania" i archós "cap, amo, guia". Rumia quins termes actuals duen aquestes grafies.

- Què entenem per ostracisme?

- Cerca informació dels científics grecs següents: Arquimedes, Euclides, Hipòcrates, Pitàgores i Hiparc.

- Qui fou Fídies? En quina disciplina destacà?


2 comentaris:

mercè ha dit...

si aquí haguéssim de triar un polític per definir un període d'alguns anys, ens veuríem negres per fer-ho ...
i si creiem que vivim en democràcia, hauríem de fer un curset per saber exactament el que significa i que comporta aquesta paraula !!!
molts petons, gemma
baba

Gemma ha dit...

Gràcies, Mercè! Si la nostra societat tingués en compte els Clàssics...Les nostres aules serien una meravella intel·lectual! Els nois i noies aprendrien amb avidesa i els ensenyaríem l'art de pensar i raonar!

Una abraçada,

Gemma