El proper divendres 26 d'octubre, 4t d'ESO marxa d'excursió a Tàrraco. Els alumnes de llatí, al llarg d'aquesta setmana, haureu de realitzar un seguit d'activitats grupals i individuals per tal de gaudir-la.
En primer lloc, començarem visualitzant els vídeos penjats a l'entrada sortida a Tàrraco. A continuació, ens posarem a treballar en grups els diferents aspectes d'interès: estructura; edificis públics, religiosos, privats; vies d'accés; canalització de l'aigua; via sepulcral; monuments allunyats de Tàrraco; la seva evolució durant la República i l'època imperial... I també la Tàrraco actual i el seu festival Tàrraco Viva .
Per anar obrint boca us deixo l'enllaç del programa radiofònic En guàrdia, presentat per Enric Calpena que tracta de Tàrraco.
Escolta'l amb atenció! Perquè et serà d'una gran ajuda per a la tasca a realitzar a classe.
(Amfiteatre de Tàrraco) |
Per anar obrint boca us deixo l'enllaç del programa radiofònic En guàrdia, presentat per Enric Calpena que tracta de Tàrraco.
Escolta'l amb atenció! Perquè et serà d'una gran ajuda per a la tasca a realitzar a classe.
27 comentaris:
A Tarragona els edificis més Romans han canviat en els últims segles.
A Tarragona hi ha més de 1500 excabacions arqueologiques.
Als Romans no els agradava el número 13 eren molt supersticiosos.
A Roma totes les despeses de cada ciutat las habia de pagar cada classe mitjana.
L'aigua de las clabagueres anaven cap al mar.
Hola,Gemma. Soc la Paula Ruiz. A continuació et deixo el que més he destacat del programa:
Després de derrotar ibers i cartaginesos, Tàrraco es va convertir en la capital de la Hispània romana. Havia estat habitada des del S.VI aC i es va mantenir en una ciutat romana durant aproximadament 800 anys. Lépoca daurada va ser al voltant de canvi de mil•leni, quan les rutes comercials marines i terrestres eren segures.
Tàrraco estaba unida a les altres ciutats de la Península Ibérica i a Roma especialment per mitjà de vies marítimes, però també per vies terrestres, com carreteres.
César va otorgar a Tarragona la qualitat de colónia i August la va convertir en capital provincial. Comtava amb un fórum, un teatre, un amfiteatre, amb aigües termals…
L’Imperi va fracasar per la idea militar, perquè van perdre molts diners.
El festival Tàrraco Viva ofereix un seguit de conferéncies sobre els antics romans. La finalitat d’aquesta celebració és que hi hagi una festa dedicada a la història. Es tasten menús propi s de l’época i es fan joies utilitzant l’estil romà.
A Roma es parlen totes les llengües degut a que al segle I arribaren a aquesta ciutat Gran Bretanya, les Gàl•lies, la Península Ibérica, el Nord d’Àfrica, Itàlia, la Península Balcànica, l’Àsia Menor, Síria, Egipte…totes aquestes ciutats tenien un mateix sistema econòmic i seguien unes mateixes lleis romanes. Decoraven els edificis com ells, i així es sentien romans.
Les eleccions a Roma eren anuals. Per ser alcalde d’una ciutat romana s’havia de pagar. Els rics ho controlaven tot, però per a que tothom pogués participar es feien vots.
Hola Gemma sóc la Paula Membrive.
M'ha sorprès molt el que he escoltat.
El que més m'agradat saber es que encara, avui dia encara es recorden les coses romanes fent per exemple el festival de Tàrraco Viva on es venen joguines y joies romanes.
També m'ha impactatat saber que a Tarragona hi ha tantes coses fetes pels romans i que els romans quan es morien volien que els recordessin a la terra perquè sinó els recordaven vagarien sense ser feliços i sent esperits. Per aquest motiu construïen estatues i monuments per ser recordats.
Una altra cosa que m'ha impactat crec que la que més, que els homes pagaven per ser alcaldes, però aixó només ho podien fer els més rics i el pobres només els podien votar.
Una cosa que no m'agrat gairè escoltar ha sigut que els romans tenien les mascares dels seus avanpasats a casa seva
Fins aviat!!
Hola Gemma, sóc la Mariona Campanyà
El meu comentari sobre aquest programa de ràdio es bastant bo, ja que ens explica tot allò que be relacionat amb Tarraco del s.I i II d.C i el que es fa en la festa de Tarraco que es la festa de Tarraco Viva, que fan tota mena d'activitat perquè la gent es situï en aquells segles i vegi la vida dels romans.
MARIONA
Hola Gemma. Soc l’Helma.
Aquest programa de ràdio està molt interesant. El que més m’ha cridat l’atenció ha sigut el concepte de “Mèmoria Eterna”, que vol dir que no pots viure en pau i bé a l’altre món si a la terra no et recorden.
Una de les altres coses que m’ha cridat l’atenció ha sigut la forma de govern que tenien, ja que em sembla molt bé que tots els ciutadans poguessin votar, però que només els rics poguessin ser els escollits, ja que ho controlaven i pagaven tot.
El terme “Tàrraco Viva” mai l’havia escoltat, i em sembla una molt bona idea el fet de fer aquests festivals.
El programa de ràdio, ha estat molt entretingut, i ha ajudat a entendre molts conceptes de Tàrraco, que ens permetran una visita molt més profitosa. Hi ha diferents aspectes que criden l’atenció sobre l’explica’t. Una de les quals és el fet que perquè els romans poguessin viure en l’altre vida, era imprescindible que fossin recordats a la Terra, cosa que explica la quantitat de monuments i els espectaculars mausoleus en record dels difunts i que, a les cases es trobessin penjades les màscares mortuòries del avantpassats. El segon aspecte és que avui dia sobre la civilització romana, només es coneix un 5% de tota la informació total, que anava des de detallats mapes fins als cens dels diferents territoris per recaptar impostos, perquè s’ha perdut. Un dels conceptes més interessants del festival Tàrraco Viva, es que la reproducció de tots els elements de l’època, es fan amb els materials i les tècniques dels antics romans, per així poder assegurar una realitat el més fidel possible i, poder viure de més a prop la història.
TARRACO era la capital d'Hispania i com a capital disposava de circ, amfiteatre, tatre, fòrum, plaça major, termals. Era gran capital administrativa, i una societat esclavista. Tarragona ha tingun un canvi important en els edificis , feia propaganda politica a través de l'arquitectura. Importava i exportava de totes parts del Mediterrani. En epoca de males collites, portaven gra d'altres llocs del Mediterrani i tenia corrent d'aigua en tota la ciutat.
Els romans volien ser generosos i fer coses per voluntat pròpia.
Brasilius estava enamorat de Tarraco, deia que tenia motes les virtuds, era el cel sobre la terra, ciutat ideal per descansar, té vi i blat igual de bo que a Italia, conserva estandars de Cèsar i monuments notables.
En totes les cases romanes havia mascares mortuaries.
Sènica descriu els termes, que son el millor lloc per estar en tota la ciutat i diu que hi ha tota mena de gent.
Paula,
Molt bona feina! Fantàstic! Has comentat les coses més rellevants i importants.
Paula Membrive,
M'agrada que t'hagis quedat tant impactada. Estic segura que divendres gaudiràs moltíssim de la visita a Tàrraco.
Mariona,
Celebro que t'hagi agradat el programa en guàrdia.
Helma,
Veient que el tema electoral us impressiona tant haurem de fer alguna cosa a classe, no? A veure si ens animem i podem anar a Tàrraco Viva!
Cristina,
Me n'alegro que l'hagis trobat tant interessant! Estic segura que en treuràs un gran profit. Us proposo que comencem a preparar la visita a Tàrraco Viva: com anar-hi, tallers...
Ana Maria,
Encara,avui, és una zona agradable pel clima, gent...Estic contenta de veure que està essent una gran descoberta per a tots vosaltres.
Elena,
Compte amb l'ortografia! Per cert, sobre les excavacions que comentes t'animo a que t'informis sobre la darrera que es va fer a l'estiu del 2010. A veure que ens pots dir!
Hola Gemma!
Aqui et deixo els aspectes més importants sobre el que he escoltat en la ràdio:
Els romans van arribar a Empúries pero els hi va quedar petit, llavors ells volien un lloc on hi haguéssin terres de blat i bones comunicacions. Tots aquests requisits el cumplia Tàrraco, pero ademés van elegir també Tàrraco per l' exèrcit. Hi havien classes socials representades a la Capital d' Hispania Citerior (ciutat romana). Expliquen, la Volta del Paiol que es posava el blat, eren grans voltes d' época romana i es va renovar al segle XX.
Els romans a Tàrraco van inventar la propaganda política, volien un segell propi, volien fer grans els edificis, decorarlos,...
Tarragona neix en un context militar, perque és un lloc idoni i totes les despeses les havien de pagar la classe mitjana.
Tàrraco era un pobre pero hi havien molts cultius, vi,bones comunicacions, etc. Per a ells era el lloc perfecte.
Ens parlen de dos personatges de Cilius que era, un enamorat de Tàrraco, ell deia:" Cel per a la Terra". I parlen de Marc Valeri Marcial al segle I aC , mandà a la taula i parlava sobre tot en general, n' hi ha una reconstrucció dels dos personatges.
Durant els segles I fins al segle II es van fer el teatre, amfiteatre, fòrum, plaça i conjunts termals. I les eleccions dels romans es feien anualment, només es podien presentar les persones que realment tenien diners, que eren rics.
L' idea dels romans era que per viure bé en la vida del més enllà es que a Terra se'n recordessin de tú. Per això n' hi han estàtues, monuments,...
I per acabar, el festival de "Tàrraco Viva" consisteix en oferir unes conferències sobre els antics romans. La finalitat de "Tàrraco Viva" era que es dedicava a la història i oferien menjar de l'época, joguines i joies que eren de l' estil dels romans.
Aqui acaba el meu resum,espero que t' hagi agradat!
Salutacions.
Hola Gemma!
Sóc l'Olga Elías i he de dir que m'agradaria poder veure la "Tàrraco Viva" i així poder comprovar tot el que diu a la tertulia per tal de gaudir-ho d'una altra manera força interessant.
Amb l'escolta del programa he après com els romans s'organitzaven i aspectes que mai hagués pensat que es duguessin a terme des de llavors.
Me n'alegro de tenir la sort de poder-ho treballar més intensament a l'aula per així comprendre millor alguns aspectes i aprendre encara més coses.
Quines ganes de marxar ja el divendres!
Ens veiem demà:)
Hola Gemma.
Mentre escoltava el programa de ràdio el que més m'ha sorprès ha sigut el fet de que els ciutadans d'un municipium podien escollir els seus representants, els magísters, cada any i no com a l'actualitat que s'escolleixen normalment cada quatre anys i també el fet de que tots els ciutadans tenien dret a vot, encara que els únics escollits èren membres de les cent famílies més riques de, en aquest cas, Tàrraco. Això ha sigut el que més m'ha impactat perquè si aquesta qüestió fos comparada amb altres països en segles molt superiors, podríem dir que els romans eren bastant oberts de ment en aquest tema.
També voldria destacar el fet de que si un ciutadà de la província de Tarraconensis,que visqués a l'actual Galícia, per exemple i havia estat citat per a un judici, havia d'anar fins a Tàrraco, al ser la capital administrativa d'aquesta regió.
I finalment, també m'ha sorprès que el dret romà d'aquella època, és ara una assignatura al grau de dret, pel fet de que el dret romà es la base de les nostres lleis actuals.
Fins demà!
Enrique Navarro,
4 ESO C
Molt interessant l'entrevista, Gemma. M'ha agradat molt saber una mica més sobre la vida dels romans a Tàrraco, i la comparació que fan del govern que tenien en aquella època amb el que tenim ara. Crec que hauríem d'aprendre una mica més sobre ells, no creus?
Ara que ja sabem més sobre Tàrraco, crec que l'excursió que farem aquest divendres serà molt enriquidora per tots nosaltres. Fins demà!
Esther Lorente
Hola Gemma m'ha semblat interessant el programa radiofònic ara et ficaré un seguit de coses que he destacat com les més importants:
- Tàrraco viva és un festival que fa l'intent de passar la història en el centre de l'activitat cultural de la ciutat ja van per la 13 ena edició.
-Després de derrotar els ibers i cartaginesos Tàrraco es va convertir en la capital d'Hispània Romana.
-Totes les ciutats romanes copiaven la gran arquitectura de Roma
-En les vies de comunicacions Roma i Tarragona estaven unides per mar i per terra.
-La carretera passava per sota de l'arc de Barà i per sobre de la Via Romana.
-En el Museu Arqueològic de Tarragona es pot veure un mosaic preciós de peixos.
Per finalitzar et diré que el que més m'ha agradat és les reconstruccions que han fet d' aquells segles on es narren textos que van dir filòsofs o romà especialment el de Séneca ja que té punts molt divertits.
Hola Gemma!
El que més em va impactar es el fet de que, els romans han portat i han fet moltes coses a Tarragona. També el que més, diguem-ne, em va sorprendre i interesar va ser el fet que conservaven màscares dels seus avantpassats difunts, això es millor que les fotografies!
Un altre fet que m'ha agradat molt es el festival Tàrraco Viva que es una manera molt precisa de veure com vivien els romans en els segles primers.
Sara,
Bona feina! Ja que has donat unes pinzellades generals de tot el programa radiofònic. T'animo a seguir treballant l'expressió!
Olga,
Quina alegria veure't tan animada per a l'excursió! A veure si podem fer realitat l'estada a Tàrraco Viva!
Enrique,
Agraeixo la teva aportació sobre la importància del dret romà en les nostres lleis, i sobretot el teu esperit crític!
Esther,
Què bé que estiguis fent la descoberta de Tàrraco i que consideris les classes tan enriquidores!
Gemma,
A veure si gaudeixes del museu arqueològic! Bon resum.
Ariadna,
Ja veig que aquests dies haurem d'aprofundir sobre el tema dels difunts a Roma. Perquè en general us ha cridat força l'atenció.
Hola Gemma sóc l'Albert Milià, et deixo el comentari/resúm del programa...
Parla sobre Tarragona que és un lloc ple de restes romanes
Tarragona va ser important perque era una colonia per expandir l'imperi romà i que era una base militar per a les guerres púniques contra els cartaginesos i ven situada a mode de accesibilitat
També ven situada geogràficament a compte de recursos naturals.
Tarraco estava dividida entre els pobres i els rics eren diferents a poder polítics
Perdó per el retard.
Publica un comentari a l'entrada