27 de març 2011

Amfiteatre a Bàrcino?

El passat diumenge 20 de març, el diari La Vanguardia es feia ressò, al suplement vivir,de la hipòtesi de la historiadora Jordina Sales Carbonell.
Aquesta historiadora ha realitzat una investigació que permet suposar que a Bàrcino existí un amfiteatre on actualment hi trobem l'emplaçament de l'església de Santa Maria del Mar.

23 de març 2011

Primer aniversari d'Ariadna

Ja fa un any de la posada en marxa del blog d'Ariadna!


Blog que va néixer amb el propòsit d'enriquir les nostres classes de Llatí.
Objectiu que crec que hem aconseguit amb escreix! No sols per part vostre, els autèntics protagonistes, sinó també perquè, al llarg d'aquest viarany, són moltes les persones que m'han animat a seguir per aquest camí i sobretot a cercar, aprendre i endegar nou projectes que aviat començarem. Feliciter!

21 de març 2011

Edificis de lleure: amfiteatre i circ


Al llarg de la lliçó d'avui, has pogut comprovar que l'amfiteatre era una construcció pública originària de l'arquitectura romana. En ella se celebraven tres tipus d'espectacles: els munera, les uenationes i les naumachiae.
Tot i que a vegades, de forma excepcional, es donaven les damnationes ad bestias. Espectacles extremadament cruels en què uns homes, indefensos, eren devorats per les feres. Normalment els feien en hores de poca assistència, al matí o a l'entreacte del migdia.



En parlar de l'amfiteatre, no puc evitar compartir amb vosaltres aquesta aquarel·la, Kolosseum und Forum Romanum (1835), de Rudolf Wiegmann, pintor i arquitecte alemany de transició entre el Classicisme i el Romanticisme.

Sempre m'ha impressionat! No sols pels matisos dels colors, sinó també per la majestuositat dels edificis clàssics en un ambient decadent, però alhora reivindicador d'un passat esplendorós i actual.
Com a activitat et proposo cercar pintures, gravats... dels períodes abans citats que hagin representat el famós Amfiteatre Flavi, anomenat Colosseum, inaugurat el 80 d.C amb una capacitat per a uns 50.000 espectadors.
Dimensions que has pogut captar en el vídeo que has visionat fa uns instants.

A més, sabries dir en quina població catalana es troba l'unic amfiteatre conservat? Quins altres es conserven a la resta de la Hispània romana? De quina època daten?

D'altra banda, el circ servia per a fer curses de cavalls i carros (bigae, trigae et quadrigae).
Segons Tit Livi (Ab Urbe Condita Liber I) Luci Tarquini Prisc fou l'artífex del primer circ creat a Roma: "Havent aconseguit allí un botí més gran que no havia estat la fama d'aquesta guerra, va celebrar uns jocs de circ més esplèndids i més ben organitzats que els que havien fet els reis anteriors. (...) Els jocs van consistir en curses de cavalls i combats de púgils, portats sobretot d'Etrúria". (Traducció de Bàrbara Matas, ed. La Magrana)



El llibre Grecs i Romans (ed. Alhambra Longman, 1989) recull que: (...)Els jocs circencs, a més a més d'oferir un espectacle de dotze carreres o de totes les que es podien fer durant la claror del dia, eren la base sobre la qual es feien apostes que recaptaven molts diners. Per culpa d'aquestes apostes uns s'enriquien i d'altres s'arruïnaven. Segons afirma Ovidi a Amores 3, 2, 69-73.
"Desgraciat de mi, gira la meta amb corba massa oberta. Què fas? El qui et segueix l'ha rasada de prop i et passarà al davant. Què fas, infeliç? Arruïnes els bons desitjos d'una noia: estira, si et plau, amb mà vigorosa les regnes de l'esquerra. Ben bé hem apostat per un inepte."

Fetes aquestes apreciacions et proposo, com a tasca, que observis aquest fragment de la pel·lícula Ben-Hur (1959) i que responguis a les preguntes següents:
  • Quina funció tenen els set ous grossos de fusta o dofins?
  • Quantes faccions o quàdrigues participen?
  • Hi ha algun moment en què es produeixi el naufragium? En què consistia?
  • El públic romà no era com els espectadors grecs que es deixaven endur pels valors autènticament esportius, com l'habilitat dels aurigues i la força dels cavalls, sinó que només reaccionava pel triomf o per la derrota. Abans de que acabi la cursa de carros, ja es fa pal·lès aquest detall?
  • Esbrina de què tracta la novel·la de Lewis Wallace que inspirà aquest llargmetratge i fes un resum d'un mínim de quinze línies.

Aquesta tasca cal deixar-la a l'adreça de correu gmail de la matèria de Llatí. És important que tingueu cura de l'ortografia, expressió...

1 de març 2011

Sortida a Tàrraco


Salue, discipuli et discipulae!


Ja porto gairabé un mes de baixa, però tot i així no he volgut faltar a la vostra cita amb Tàrraco!
Espero que la gaudiu força i a la vegada us aventureu en l'activitat que us proposo.
Com veureu hi han tres vídeos: el primer de tots és força recent i ens dóna una panoràmica molt concreta de Tàrraco i rodalies. Els dos següents ens expliquen el perquè de l'arribada dels germans Gneu i Publi Escipió a Emporiae i posteriorment a Tàrraco. També hi trobareu una recreació virtual de com era la ciutat.
Pel que fa als edificis públics i privats us anirà molt bé per a repassar tot allò que vam aprendre al primer trimestre.
La segona part de l'activitat l'haureu de realitzar in situ. Cal que feu de periodistes, és a dir, copsar tota la informació possible per part dels vostres monitors i a la vegada fotografiar monuments, detalls particulars, objectes o escultures de dins del museu... Això, sí, sense flash!
Un cop a classe, per grups que disposarà la Noemí Travé, haureu de redactar o bé una notícia, crònica, article d'opinió... o aquells que dibuixeu tan bé, escollir el moment més interessant de la sortida i explicar el perquè.
Alguns altres, amb les fotografies i informació, podeu fer una petita guia turística per als futurs alumnes del curs vinent. Ànims i bona estada per Tàrraco!


Primera part



Segona part