29 de gen. 2011

Romanum Forum


A classe hem traduït el text:

Romanum oppidum forum semper habet. Forum negotiorum et iudiciorum locus est. Multa templa romanum forum ornant. Vestae et Saturni templa in foro sunt. In Vestae templo sanctae flammae sunt et in Saturni templo populus pecuniam habet. Nuntii in foro populum conuocant et magnas uictorias nuntiant. Ibi praeclari uiri in rostris uerba faciunt et sententias defendunt.

(Llatí 1, ed. Barcanova)

Com ja vàrem comentar, el fòrum era un centre polític, jurídic, religiós, comercial i fins i tot d'esbargiment.
Així doncs, esbrina quins eren els edificis que duien a terme aquestes activitats i digues a quin fòrum correspon la descripció de la traducció.
Investiga, també, sobre el temple de Vesta, Càstor i Pòl.lux i Saturn (què hi guardava)... A més, esbrina quina transformació patí el Fòrum durant l'època imperial.



Un cop hagis obtingut aquesta informació, cerca a internet imatges de fòrums romans que encara es conservin.

7 comentaris:

Alba Gustems Ollé ha dit...

El lloc d’esbargiment per excel•lència en l’urbs romana era el teatre, encara que també hi podem incloure el circ, l’amfiteatre, i fins i tot les termes. En l’àmbit comercial hem de destacar el mercat com a centre, i en l’àmbit religiós el centre eren els diferents temples situats al costat del fòrum dedicats a diferents divinitats. Pel que fa als centres jurídic i polític hem de defensar l’importància de l’edifici del Fòrum Romà, ja que tant el Senat com els jutges es reunien allà, encara que alguna vegada es varen reunir en algun temple.

El fòrum del qual ens parla la descripció és el Forum Magnum o Fòrum Roma, situat al Capitoli i el més important de l’Imperi romà.

Pel que fa els temples la información més relevant d’ells és:

Temple de Vesta: està situat al sud de la Via Sacra, davant de la Règia. És un dels temples més antics de Roma. En aquest temple es custodiava sempre encès, sota pena de grans dissorts, el foc sagrat en honor de Vesta, deessa del Foc i de la Llar.
L'edifici va ser objecte de diverses reconstruccions, que van conservar l'entrada orientada cap a l'est i la forma circular de la planta (inspirada en les cabanyes de l'Edat del Ferro), la més recent a la qual pertanyen les restes conservades és de l'època de Julia Domna, esposa de Sèptim Sever en el 191.

El Temple de Saturn: és un monument dedicat a la deïtat agrícola Saturn que s'erigeix en l'extrem occidental del Fòrum Romà a Roma. Representa els fonaments més antics conservats a la zona, construït entre 501 i 498 a. C. Algunes fonts ho atribueixen al rei Luci Tarquini el Superb i unes altres a Luci Furi, si bé aquesta última dedicació podria correspondre a una reconstrucció feta després de l'incendi per part dels gals (principis del segle IV a. C.).
També era anomenat Aerarium (‘erari’) perquè en ell es guardava el tresor nacional romà. Emmagatzemant les reserves d'or i plata. També albergava els arxius estatals, les insígnies i l'escala oficial per al pes de metalls. Més tard el *aerarium va ser traslladat a un edifici enfront d'ell, mentre els arxius es van mudar al proper *Tabularium. El temple marca el començament del Clivus Capitolinus, l'antic camí que portava al cim de la muntanya Capitoli.

Temple de Càstor i Pòl•lux: durant la batalla del Llac Regillus entre romans i llatins en el 496 a. C. el dictador, Aule Postumi va fer vot de consagrar un temple a Càstor i Pòl•lux. En la batalla s'havia vist a dos joves lluitant de part dels romans. Aquella mateixa tarda de la victòria també se'ls va veure abeurant els seus cavalls en la font Yuturna i van anunciar als romans la victòria aconseguida, desapareixent després; se'ls va identificar amb els Diobsurs. En el lloc d'aquesta aparició es va construir el temple. Va ser reconstruït i embellit en diverses ocasions, en el 117 a. C., elevant-se el podi en el 73 a. C. i després d'un incendi en el 14 a. C., finalitzant-se en el 6. Va ser en vàries ocasionis lloc de reunió del Senat romà.

FOTOGRAFIES
http://iesramonycajalva.es/alumnos/viaje_estudios_2007/roma3.jpg
Fòrum de Roma
http://spf.fotolog.com/photo/63/17/94/hekate_dryn/1269331375995_f.jpg
Fòrum de Tàrraco
http://1.bp.blogspot.com/_4TU4h4OIxms/SC1W-go3cOI/AAAAAAAABoQ/IHgJ-KlZZjQ/s320/foro+romano+zaragoza.jpg
Fòrum Saragossa

Anna Escala ha dit...

EDIFICIS DEL FÒRUM
La política es duia a terme a la cúria ja que era l’edifici on tenien lloc les assemblees civils, especialment les del Senat.
L’activitat jurídica es duia a terme a la basílica, que era el lloc on es reunien els tribunals de justícia o on es discutia sobre negocis.
L’activitat religiosa es duia a terme als temples, que posaven de manifest l’esperit religiós dels romans.
El comerç es feia a les botigues (tabernae, amb llatí) que es trobaven sota els porxos del fòrum i també hi havia diversos mercats amb botigues d’especialitats pròpies.
La descripció de la traducció del text que vam fer a classe pertany al fòrum romà.

TEMPLES DE VESTA, CÀSTOR I PÒL•LUX I SATURN
-El temple de Vesta està ubicat al sud de la Via Sacra, davant de la Regia. És un dels temples més antics de Roma. En aquest temple sempre es custodiava encès el foc sagrat en honor de Vesta, la deesa del foc.
-El temple de Càstor i Pòl•lux constava de vuit columnes i amb onze columnes als costats grans de l’ordre corinti. Tres de les columnes han sobreviscut fins avui dia. El temple era dedicat als “Dioscuros”, tot i que era més popularment conegut com el “Temple de Càstor”. Va ser en varies ocasions lloc de reunió del Senat romà.
-El temple de Saturn és un monument dedicat al Déu agrícola Saturn. També se l’anomenava “Aerarium” ja que s’hi guardava el tresor nacional romà. Les actuals ruïnes corresponen a la tercera edificació del Temple de Saturn, que reemplaçava a la segona, destruïda en el incendi de l’any 283. L’estatua de l’instior del Déu, era de fusta i era coberta d’oli.

FÒRUM ROMÀ A L’ÈPOCA IMPERIAL
La plaça va aconseguir regularitat amb la construcció de les dues grans basíliques (l'Emília i la Júlia) sobre els costats llargs, els nous Rostra al costat de la plaça que mira al Capitoli i el nou temple del Diví Juli, dedicat per August el 29 aC després de la mort i la divinització de Cèsar, a l'altre costat de plaça. A aquesta nova fase constructiva es deuen també la reconstrucció dels temples dels Dioscurs i de la Concòrdia i l'arc d'August.
Al segle I es basteixen el temple de Vespasià, vora el de la Concòrdia, i l'arc de Titus.
Després són el temple d'Antoní i Faustina, i el temple de Venus i Roma, construït per Adrià.
Al començament del segle III s'aixeca l'arc de Septimi Sever. Als nombrosos monuments que hi havia a l'àrea de la plaça, s'hi van afegir cinc columnes sobre altes bases de maó
Al segle IV es va edificar la basílica de Maxenci, acabada en temps de Constantí. Del 367 és el pòrtic dels Déus Consents, sota mateix del Capitoli, interessant testimoni de l'últim paganisme, i l'última reconstrucció del temple de Saturn.

Juu(: ha dit...

Hola Gemma, aqui et deixo les respostes a l'activitat:

1) Temple o templa: posava de manifest l'esperit religiós dels romans.
-cúria (curia). Edifici on tenien lloc les assemblees civils.
-basílica (basilica): lloc on es reunien els tribunals de justícia.
-botigues (tabernae):
-tribunes (rostra): els oradors feien els seus discursos.

2)La traducció fa referència al temple romà.

3)Tempe de Vesta: Hi havia la casa de les vestals, que rendien culte a aquesta deessa. Allà es guardava el foc sagrat en honor Vesta (deessa del foc i la llar).
-Temple de Càstor i Pòl·lux: Temple construit al segle V ac.
-Temple de Saturn: Es guardava el tresor públic (aerarium).

-Transformació del fòrum durant l'època imperial
L'ordenació definitiva del Fòrum, va començar en temps de Cèsar, es va completar sota l'emperador August: la plaça va aconseguir una certa regularitat amb la construcció de les dues grans basíliques (l'Emília i la Júlia) sobre els costats llargs, al costat de la plaça que mira al Capitoli i el nou temple del Diví Juli, dedicat per August després de la mort i la divinització de Cèsar, a l'altre costat de plaça. El temple de Venus i Roma, mirant cap a la vall del Coliseu.
Al començament del segle III s'aixeca sobre la Via Sacra l'arc de Septimi Sever.
Sota el regnat de Dioclecià, als nombrosos monuments que devien atapeir l'àrea de la plaça, s'hi van afegir cinc columnes sobre altes bases de maó, per tal de celebrar la Tetrarquia. Al segle IV es va edificar la basílica de Maxenci, acabada en temps de Constantí. Segurament sota el mandat de Maxenci també es va construir una entrada rodona per al temple de la Pau, que aleshores ja devia estar mig abandonat, per readaptar-lo com a temple dedicat al seu fill, mort prematurament: era l'anomenat temple de Ròmul.
Del 367 és el pòrtic dels Déus Consents, sota mateix del Capitoli, interessant testimoni de l'últim paganisme, i l'última reconstrucció del temple de Saturn.

fins demà!

Gemma ha dit...

Anna, està força bé. Però cal que quan cerquis la informació, un cop llegida, l'expliquis amb les teves paraules i li donis el teu toc personal, ja que en alguns punts es nota una traducció literal.
Pel que fa a l'expressió i ortografia bastant bé.
Per cert, t'han mancat les imatges.

Gemma ha dit...

Alba, molt bona feina! Però et manca parlar de la cúria, la basílica i de l'evolució del Fòrum al llarg de l'època imperial.
Pel que fa a les imatges,ja us explicaré que cal fer per a que l'enllaç quedi destacat i el puguem visionar.

Gemma ha dit...

Judith, molt bona feina! És concís i clar. Potser hauries d'haver parlat una mica més sobre els temples de Càstor i Pòl·lux i també sobre el de Saturn.
Pel que fa a les imatges ja us ho comentaré a classe.

Gemma ha dit...

Benvolgudes Núria, Laura, Andrea, Elena, Cristina i Laura Jíménez!

Els vostres treballs estan força bé pel que fa als continguts.Bona feina!
Però no els he publicat ja que tenen forces errades ortogràfiques i d'expressió.
Tan bon punt sigui de nou amb vosaltres ho rectificarem i us seran publicats, d'acord?
Aue!