3 de maig 2010

Ad templum

Claudius, el protagonista de la nostra història, surt de casa seva camí del temple, perquè ha de viatjar cap a Grècia per vendre garum i comprar dolia. Per aquest motiu, vol saber si la seva travessia serà favorable o no.
A la sessió d'avui, estudiarem el sentit de la religió romana i la preocupació que aquests tenien per conèixer el seu futur. Així com l'estructura del temple i les seves influències arquitectòniques.



La religió, a Roma, tenia un sentit utilitari i estava al servei dels individus i de l'Estat. Així doncs, tots els rituals i sacrificis cercaven la protecció o el benefici dels déus o dels númens.
Aquest caràcter funcional dels déus feia que Roma adoptés les divinitats dels països que anava sotmeten i així els acomodava a la seva tradició nacional.
Però, quan entrà en contacte amb Grècia identificà molts dels seus déus amb els de l'Olimp com també la seva mitologia i representació.
És per això que necessitaran un lloc específic per al culte dels seus déus, ja que els romans primitius veneraven divinitats sense aparença física i això feia que no tinguessin temples sinó llocs consagrats als déus.

El llibre Grecs i Romans (ed. Alhambra Longman, 1989) afirma que: (...)"a mesura que la religió romana va rebre influències de la civilització etrusca i de la civilització grega, els primitius númens van prendre forma humana, i es van identificar amb els déus de l'Olimp. Arran d'aquesta fusió, els déus romans, com els grecs, necessiten una casa, i els temples són construïts com a estatges per als déus. De la mateixa manera, el temple romà és una síntesi del temple etrusc i del grec.
El temple etrusc era edificat sobre una base elevada, o pòdium, amb una escala d'accés frontal que conduïa a un vestíbul, generalment amb columnes, des del qual s'entrava a la cel·la, que ocupava tota l'amplada i tota la llargària del pòdium llevat de la part ocupada pel vestíbul. Les parets del temple etrusc estaven fetes de maons, però la resta era de fusta o ceràmica.
Els romans van adoptar dels etruscs el pòdium i l'escala d'accés frontal. Per això, la part més important i acurada del temple romà és la façana, i l'entrada del recinte on el temple està situat queda de tal manera que l'espectador, en entrar-hi, veu el temple de cara. El temple romà, doncs, es troba al mig del santuari, i, de vegades, té la paret posterior inclosa en el mur del recinte, amb la qual cosa l'edifici perd la independència que era una de les característiques del temple grec.



Per influència grega, els romans van afegir una segona fila de columnes al vestíbul del temple etrusc, i així el temple romà aconseguia de tenir més profunditat (...) Els romans van emprar la pedra en la construcció de temples, però també van fer servir el maó, que generalment era revestit amb plaques o pols de marbre. L'ús del maó va fer possible l'aparició d'elements arquitectònics corbats, que estan absents de l'arquitectura grega, dissenyada a base de línies rectes.



Usant l'arc i la volta, els romans construïren un altre tipus de temple, el model del qual és el Pànteon de Roma".




Tenint en compte aquesta informació, cerca a internet imatges de temples grecs i romans i especifica les seves diferències. I, a més, investiga en quines poblacions catalanes hi trobarem restes de temples romans.
Un cop realitzada aquesta tasca, busca edificis públics moderns que han tingut com a referent el temple romà. Per exemple, el Teatre Nacional de Catalunya.

N.B: els edificis que cerquis tant poden ser de casa nostra com foranis.

Recorda d'anotar la corresponent aracniografia!







19 comentaris:

Laura Arnal ha dit...

Hola Gemma!

he vist el videos, són impresionants. Sembla que estiguis tu mateixa dins.
Felicitats pels videos.



Laura

Gemma ha dit...

Gràcies, Laura! La veritat que hi han uns documents que us ajudan moltíssim. Aue!

Mireia ha dit...

Em sembla molt interessant tots els vídeos que penges al blog!
Gracies pero la teva dedicació Gemma!

Gemma ha dit...

Gràcies, Mireia! Ara, espero la vostra col·laboració per als nous projectes.¡Aue!

Alba Díaz Rodríguez ha dit...

Gemma! he estat mirant videos de temples grecs i he trobat un molt interessant on es veu com es forma un temple desde la seva base. Et deixo el link. Fins Dimarts!
Aue!
http://www.youtube.com/watch?v=zQ_vj2yISOk

Gemma ha dit...

Gràcies, Alba! Em fas molt contenta amb la teva participació.¡Aue!

Unknown ha dit...

Hola Gemma, som la Àfrica Velasco, Sonia Nisa i Jessica Tudela.
Difencies entre el temple grec i roma
• No s'assenta sobre estereobat ni estilobat continu, sinó que s'eleva sobre un podi (pòdium), cosa que li dona més verticalitat.
• Dona preeminència a l'entrada.
• El peristil pot ser de dues formes:
o Columnes adossades al mur de la cel•la.
o Columnes exemptes solament als costats lateral, no té columnes a la part posterior.
• Només té pòrtic i cel•la. Hi poden haver tres cel•les en una, si el temple està dedicat a la triada Capitolina (Júpiter/Zeus, Juno/Hera i Minerva/Atena.
• Segueixen utilitzant les 3 ordres clàssics. El dòric s'anomenarà Toscà).

esperem que estigui bé.

Ens veiem

Patri ha dit...

Salve Magistra! Patricia, Laura Enriciusque discipulos sumus, et exercitia facimus.
Templum Romanum--> Mescla dels elements arquitectónics grecs i detalls etruscos. El templum forma part de la polis. L'estilobat i l'estereobat es van adoptar dels grecs.

Templum Graecum --> Es dóna importància a l'esterior. Forma part d'un conjunt sagrat anomenat temenos, situat en un cingle elevat de la resta de la ciutat. Dos esglaóns de base.


Esperem que estigui bé!

Ave Gemma!



//Patrícia Tormo, Enric Sanchís i Laura Jimenez.

Unknown ha dit...

Hola Gemma!

Som la Sonia Aran i l'Álvaro Galiano.
El treball sencer te l'hem enviat per el mail, ja que tenia imatges i ocupava molt.

Moltes gràcies per l'ajut que ens estàs oferint dedicant el teu temps a nosaltres per intentar que aprobem i adquirim coneixements.

Adèu.

Lina ha dit...

Salve Gemma!
Som la Carolina i la Lucia.
No et posem aqui les diferencies perque ja t'ho hem enviat pel gmail. Ara ens posarem a fer les activitats que ens falten de EuphorVia.
Fins aviat.

Ave!

Beatriu ha dit...

Salue Gemma!
Som l’Esther i la Beatriu.
Hem fet les activitats que proposaves i hem après a comparar les característiques dels diferents temples i també les reminiscències que ens han deixat en els edificis de l’actualitat.
Seguidament, les activitats:

Cerca a Internet imatges de temples grecs i romans i especifica les seves diferències.

RECOMANACIÓ: http://asl4eso.blogspot.com/
Volem recomanar aquest bloc que hem descobert mentre investigàvem sobre les diferències entre els temples ja que considerem és molt interessant pel que fa a la cultura romana i la relació que aquesta té amb el llatí, la nostra assignatura.

Principals diferències entre els temples:
Temple romà
Adopta elements de l'arquitectura etrusca i grega.
Del temple etrusc pren com a característica: Els primers temples romans s'aixequen sobre un podium, una base rectangular elevada que dóna més verticalitat a l'estructura. S'hi accedeix per una escala frontal, que condueix a un porxo sostingut per columnes.
Del temple grec pren com a característica: la llarga cella i la columna perimetral. El peristil pot ser de dues formes: per una part les columnes poden ser adossades al mur, o bé per altra banda poden estar als costats laterals. Algunes columnes tenen funció decorativa.
El temple romà moltes vegades és bidimensional.
El frontal però es construïa molt imponent i monumental, per donar impressió de grandiositat.
La tècnica desenvolupada per els romans, els hi permet construir àbsides per allotjar les estàtues i fer grans interiors acabats amb cúpules. Els romans van capgirar l’idea del temple grec fet només per ser vist des de fora i van començar a concebre els temples com espais interiors, encara que la cerimònia es continuava fent a la part de fora.
Els temples eren situats, integrats en el fòrum de la ciutat, dintre de la planificació urbanística com a expressió del poder estatal.

Temple grec
La diferència bàsica entre el temple romà i el grec: el porxo sostingut per columnes envolta el temple completament i no solament per la façana de davant, com passa amb el romà.
El temple grec era pensat per poder ser vist des de tots costats.
Els grecs buscaven llocs elevats i aïllats per a situar el temples dintre de un recinte sagrat.
Van desenvolupar tres ordres arquitectònics: dòric (simplicitat i robustesa), jònic (esvelt i lleuger) i corinti (riquesa decorativa i colossalisme).
Els primers temples eren una recreació de les antigues estructures de fusta, amb un mòdul molt allargat, que presentava una estada, la cella, on residia l’estàtua del déu al que estava consagrat. Posteriorment aquest espai es va veure compartimentat per murs transversals i van aparèixer els tres espais típics del temple grec que van a estar presents durant els períodes posteriors:
Pronaos o vestíbul.
Naos o cella, el propi temple
Opistòdoms, una sala sense comunicació directa amb la cella o naos.

Beatriu ha dit...

Ave Gemma!
De nou som l'Esther i la Beatriu, que seguim comentant les activitats proposades =)


2) Investiga en quines poblacions catalanes hi trobarem restes de temples romans.

Temple de Vic, segle I o II d.C.
Temple Capitolí a Empuries
Temple d’August a Tàrraco
Temple de Barcino
Temple d’Hèrcules a Ilerda

Hem fet servir aquesta pàgina web que consiteix en un treball de recerca dels temples romans a Catalunya, entre altres monuments. També cal afegir que explica detalladament el pas del romans per la península (assentaments).
http://www.gresan.net/9romanscat.pdf

3) Busca edificis públics moderns que han tingut com a referent el temple romà. Per exemple, el Teatre Nacional de Catalunya.
Congrès del diputats de Madrid
National Gallery de Londres
Museu Britànic (British Museum)
Museo Americano de Historia Natural de Nueva Cork
Museu d’art de Puerto Rico
Metropolitan Museum of Art– New York
Casa Blanca Washington

Esperem que això sigui el que buscaves!

Esther Martí
Beatriu Puig

Gemma ha dit...

Salue Patrícia, Enric i Laura!

La vostra aportació és força pobra, ja que no esmenteu gaires diferències.
Quan us referiu a Roma no digueu polis. Aquest apliqueu-lo quan us referiu a Grècia.
Per cert, Enric no és d'origen llatí, però m'ha semblat molt interessant la llatinització que heu fet. ¡Aue!

Gemma ha dit...

Salue Álvaro et Sonia!

El vostre exercici no està gens malament,però us heu descuidat de cercar edificis actuals que recorden l'arquitectura del temple romà.
Per cert, el temple de Tàrraco no és visible.Es creu que podria ser-hi on actualment s'hi troba la Catedral. Els últims estudis que s'han fet així ho confirmen.
¡Aue!

Gemma ha dit...

Salue Lucía et Carolina!

L'exercici està bé, però li manca la segona part.

Ens veiem!

Gemma ha dit...

Salue Beatriu et Esther!

El vostre exercici està magnífic! Molt bona feina pel que fa a la recerca d'informació,imatges...!
Gratias uobis ago, discipulae!

Gemma ha dit...

Salue Vanessa, Nadia et Mireia!

Heu fet bona feina, però us manca la part de pervivència clàssica, és a dir edificis moderns que recordin l'arquitectura del temple romà.

Ens veiem!

Gemma ha dit...

Salue Guillermo et Natalia!

El vostre exercici està poc elaborat. Us podieu haver esforçat molt més perquè disposàveu de bons recursos!

Gemma ha dit...

Salue Alba et Marta!

Heu fet una boníssima feina! Estic molt contenta amb el vostre esforç i treball.
Ens veiem!