Ja que avui, a la sessió d'història, hem encetat el tema de la instauració de l'imperi, us he cercat al web arteHistoria uns vídeos força interessants sobre l'expansió del territori i també sobre els diferents períodes de la història de Roma que al llarg del curs hem anat tractant.
Com veureu, l'un fa una explicació sobre la incorporació dels diferents territoris que es distribuïren administrativament en províncies, i l'altre fa una breu explicació del període de la Monarquia, República i Imperi. D'aquest últim, en destaca la figura d'August, Trajà i Dioclecià com a emperadors més destacats, i al mateix temps us ofereix unes breus pinzellades sobre els elements més destacats de la civilització romana.
Després de visualitzar-los, sabries explicar què és una tetrarquia?
Com veureu, l'un fa una explicació sobre la incorporació dels diferents territoris que es distribuïren administrativament en províncies, i l'altre fa una breu explicació del període de la Monarquia, República i Imperi. D'aquest últim, en destaca la figura d'August, Trajà i Dioclecià com a emperadors més destacats, i al mateix temps us ofereix unes breus pinzellades sobre els elements més destacats de la civilització romana.
Després de visualitzar-los, sabries explicar què és una tetrarquia?
21 comentaris:
Hola Gemma, aquí et poso el redactat sobre el video.
Tetrarquia: Durant els anys 290 i 305 va ser un sistema, pel qual es dividia i repartia l’Imperi entre dos Augusts i dos Cèsars. La repartició va quedar d’aquesta manera, Dioclecià tindrà la part d’Itàlia , l’Àfrica Septentrional més tard obtindrà Egipte i els territoris asiàtics. Galeri rep l’Europa Oriental.
Una tetrarquia és un sitema pel qual fan una repartició entre dos Augustus i dos Cèsars. Aquesta repartició es va fer el 290 i 305 avans de Crist. Constanci Cloro rep la part occidental, Maximiniano rep Italia i Àfrica seteptrional, Galeri la part de l'Europa oriental i per últim, Dioleciar rep Àsia i Egipte.
Laura Arnal Ferrer
1r Batx C
Montse falten dades. Torna-ho a intentar!
Laura, la resposta és correcta. Però cal vigilar l'ortografia! Que vagi bé per London. Esperem que puguis visitar el British Museum. Aue!
La tetrarquía va ser una forma de govern mitjançant la qual el poder ho comparteixen quatre persones que es denominen tetrarcas. La tetrarquía va ser instaurada per l'emperador romà Diocleciano en l'any 284 d. C. davant la necessitat de regular el caos interior que regnava en l'imperi després dels anys coneguts com Crisis del segle III entre el 238 i el 285. En els inicis es va tractar d'una Diarquía,pero un any més tard, amb l'encàrrec de reprimir la bagaudia gal·la, era nomenat Augusto d'Occident. D'aquesta manera l'imperi quedava sota el comandament de dos Césares i dos Augustos. Els Augustos s'encarregaven de la defensa de l'imperi i els Césares els ajudaven i reemplaçaven en cas d'impediment o mort.
Mireia Carabaca Triano
1r C
Molt bé, Mireia! Segueix en aquesta direcció. ¡Ànims!
Durant el govern de l'emperador Diocleciano entre els anys 290 – 305, es va establir la tetrarquia. La tetrarquia era un sistema el qual es repartia per dos August, i dos Cèsars.
La divisió va quedar establerta d’aquesta manera. A Costancio Cloro li van assignar la zona occidental, Maximiliano rep Itàlia i bona part de l’Africà Septentrional, Galeri la part de l'Europa oriental, per finalitzar, Diocleciano rep la zones Asiàtiques i Egipte.
Salue Gemma!
La Tetrarquia va ser un nou sistema polític i administratiu que es va implantar a l'imperi Romà per Dioclesià a l'any 283 a.C. En aquest sistema hi havia quatre sobirans, dos augustus i dos cèsars. Aquests sobirans rebien el nom de tetrarcas i entre aquests es van repartir les competències de la nova estructura organitzativa imperial.
Sara Serrano
1ºC
Bé, Sara! Però per fer-ho encara més complert calia esmaentar i especificar com va quedar la divisió. Aue!
Molt bé, Lidia! Ens veiem demà.
El món romà imperial va florir durant quatre segles. Però quan els exèrcits de les províncies van agafar forces va esclatar la Guerra Civil, al segle III d.C.
Per millorar l’administració de l’imperi, l’any 293, Dioclecià estableix la tetrarquia: sistema de govern que suposava el repartiment del territori entre dos Augusts i dos Césars. Dioclecià rebé l’Orient; Maximià, Itàlia i la part septentrional d’Àfrica; Constancio Cloro es quedà amb Hispània, Gàl•lia i Britania; i per últim Galerio es quedà amb Ilíria, Macedònia i Grècia.
Roser Meca
1r Batxillerat C
Les experiències de Dioclecià durant els seus primers nou anys com governador, el van portar a la conclusió que l'imperi era senzillament massa gran per ser governat per un sol Emperador. No era factible encarar les intrusions dels bàrbars al llarg del Rin i els problemes d'Egipte alhora i altres problemes interns que l'Imperi estava experimentant. Entre 290 – 305, la seva solució radical va ser partir l'Imperi, dibuixant una línia recta per la meitat del mapa amb l'eix just a l'est de Roma a la meitat oriental i occidental. L’any 395 l’Imperi es divideix en diòcesis: Hispania, Vienne, Britania, Galia, Italia, Panonia, Mesia, Tracia, Asia, EL Ponto, Oriente i Africa.
Per resoldre aquest problema, i resoldre la qüestió de qui governaria les dues meitats de l'Imperi recentment dividit, Dioclecià va crear el que s'ha conegut com a sistema de "Tetrarquia" l’Impero va ser repartir entre dos Augustos i dos Cèsars:
Constanci Clor, es va quedar amb la zona occidental.
Maximià, Italia I África septentrional
Galeri, Europa oriental
I per últim, Dioclecià, es va fer amb els territoris asiàtics i Egipte.
Tania Sánchez Navarro
1r C n.30
Molt bé, Roser! Fins demà.
La Tetrarquia era una forma de govern, instaurada per l’emperador Diocleciano en el 284 d.C, el qual consistia en el repartiment de l’imperi entre 4 persones.
Anteriorment aquest sistema de govern es va instaurar una Diarquia amb l’objectiu d’apaivagar els conflictes interns de l’imperi però aquesta no va proporcionar resultats favorables i per això s’instaurà la Tetrarquia.
L’imperi es repartia dividit en diòcesis entre dos Augustus i dos Cesares. Aquesta divisió va consistir en Hispania, Viena, Britania, Gal.lia, Itàlia, Parònima, Mesia, Tràcia, Àsia, El Ponto, Orient i Àfrica.
Per una banda als dos Augustus li correspongué, els territoris asiàtics i Egipte per Diocleciano i a Maximià el territori d’Itàlia i Àfrica septentrional.
Per una altre banda als Cesares van obtenir els territoris occidentals per a Cloro i per Galerio l’Europa Oriental.
Els Augustus s’encarregaven de la defensa de l’imperi i els Césares només els reemplaçaven en el cas que faltessin soldats en la defensa.
Nuria Díez
1º baxillerat C
Fantàstic, Tània! Ben explicat i elaborat. Tingués en compte l'expressió. ¡Aue!
El mòn romà i l'Imperi florí durant 4 segles, però quan els exèrcits de les províncies van agafar força va esclatar la guerra civil en el segle tercer. Per tal de millorar l'administració de l'Imperi en l'any 293 Dioclecià va establir la tretarquia, és a dir, una forma de govern on el poder el comparteixen cuatre persones denominades tretarcats.
D'aquesta manera el govern va quedar repartit per un August i un Cèsar a orient i un August i un Cèsar a occident.
La repartició va quedar així: Constanci Clora es va quedar amb la zona occidental com Hispania, Gàl·lia y Britània, Maximià amb el territori d'Italia y part de l'Àfrica Septentrional, Galerià tindrà l'Europa occidental com Iria, Macedonia y Grècia y per últim Dioclecià es va quedar amb orient, els territoris Asiatics i Egipte.
Molt bé, Núria! T'animo a seguir així, perquè l'expressió l'estàs millorant!¡Aue!
Tetrarquia: Davant la necessitat de regular el caos interior del imperi, es va crear aquest sistema, pel qual es dividia i es repartia l’imperi entre dos Augustus i dos Cèsars, el primer qui ho va instaurar va ser Dioclecià l’any 284 d.C. Primerament, aquest sistema se’l coneixia sota el nom de Diarquia. En la divisió, els Augustus tenien la funció de defensar l’imperi i els Cèsars els ajudaven i reemplaçaven en cas de mort. La direcció de Imperi va quedar de la següent forma: Els dos Augustus ( Dioclecià i Maximiano) regnaven des de Nicomedia i Milà, respectivament, i els dos Cèsars ( Galeri i Constanci ) des de Simiun i Tréveris. En la divisió, existia un ordre jeràrquic ja que els Cèsars estaven sotmesos a les ordres dels Augustus, encara que desprès van ser els qui van governar. La divisió del territori va ser : Dioclecià es va quedar amb la part d’Itàlia, l’Àfrica Septentrional, Egipte i els territoris asiàtics, per contra, Galeri rebrà Europa Oriental.
Ara,sí! Bona feina, Montse!
L’emperador Diocleciano va traslladar la capital al nord-est de l’Asia menor.Durant el seu magnat ( 290-305 a.C) per culpa del caos intern que es provocava,va idear una nova forma de govern repartida en cuatre persones dos cesars i dos august (creïent que els dos cesar amb el temps els cesars ascendrien) per tal de dividir el extens territori en provincias. La divisió va quedar establerta així : la zona occidental va ser per Costancio Cloro Itàlia i bona part de l’Africà Septentrional la rep Maximiliano, Galeri la part de l'Europa oriental, per finalitzar, Diocleciano rep la zones Asiàtiques i Egipte.
Hola Gemma, aquí et deixo per fi el meu comentari sobre la tetrarquia...
La Tetrarquia fou un sitema de govern instaurat per l'emperador Dioclecià i estaba basat en el "govern de quatre", és a dir, que l'Imperi quedava governat per dos Cèsars (els quals van ser Galeri i Constanci) i dos Augustus(Diocleicià i Maximià).
Així es dividiren els territoris: Dioclecà s'encarregà de l'Orient; Maximià, Itàlia i Àfrica; Constanci Cloro rebé la Gàl·lia, Britània i Hispània; i Galeri obtingué Il·líria, Macedònia i Grècia.
Però aquesta divisió quedà reunificada l'any 324dC gràcies a Constanti i, l'any 395, es dividí novament l'Imperi en dues parts: l'Occidental i l'Oriental amb capitals a Roma i Bizanci respetivament.
Publica un comentari a l'entrada