10 d’oct. 2012

Norma

Al llarg d'aquests dies, ens hem endinsat en l'art de l'endevinació a Roma. Aspecte que ens ha dut a parlar d'àugurs, harúxpexs, vestals... i de la sibil·la de Cumes. 
Aprofundint en aquest personatge tan singular, hem sabut de la llegenda de Tarquini el Superb i de la seva adquisició dels Llibres Sibil·lins. Sabies que en diverses cultures de la Mediterrània també trobem sibil·les?

Què en saps de l'òpera Norma? De què tracta la història fictícia? On està ambientada? Per què se la relaciona amb el mite de Medea? Qui és el músic autor d'aquesta obra?

Et sona aquesta ària, anomenada Casta Diva?

Lletra de l'ària.

22 comentaris:

Ariadna ha dit...

Què en saps de l'òpera Norma? De què tracta la història fictícia? On està ambientada? Per què se la relaciona amb el mite de Medea? Qui és el músic autor d'aquesta obra?Norma és una òpera en dos actes de Vincenzo Bellini. És una òpera de bel canto on el personatge, Norma, es considera com un dels més difícils del repertori per a soprano. No sols és l'obra mestra i més coneguda de Bellini, sinó la més universal i la que millor aguanta el pas del anys. L'enlluernadora ària casta diva és una de la grans peces del bel canto, i una dura prova per a qualsevol soprano que es preï.

Norma és una sacerdotessa que, malgrat els seus vots litúrgics de castedat, manté un idil·li amb el governador romà Pollione. Norma, prova d'impedir la rebel·lió contra Roma, confiant que arribi la pau i el retorn de l'estimat als seus braços. Pollione, però, s'enamorarà d'Adalgisa, una altra sacerdotessa druida. Norma, desenganyada, convenç als druides perquè ataquin Roma. Pollione viola el temple per raptar Adalgisa. El duen pres i Norma li proposa una alternativa: morir a la foguera o anar-se'n de la Gàl·lia sense Adalgisa, la qual morirà com a sacerdotessa renegada. Pollione no accepta l'oferta, demana clemència per a la seva estimada i que sigui ell l'executat. En veure que Pollione és lleial a Adalgisa, Norma es fa còmplice de la traïció i explica als druides que ella mateixa és la sacerdotessa deslleial. Pollione penedit pel seu comportament i admirat pel valor i l'amor de Norma, prenent-li la mà, avança cap a la pira.

Per que en el mite de Medea també hi ha una traició per part de ella a l'home que estima i s'uneeix a l'altre bàndol ajundant-los a agafar el seu trofeu promés i tornar ràpid a la seva pàtria.

Et sona aquesta ària, anomenada Casta Diva? Si, d'haver-la tractat a història de la música en anys anteriors.

Unknown ha dit...

Norma és una òpera en dos actes de Vincenzo Bellini, amb llibret de Felice Romani, basat en una tragèdia d'Alexandre Soumet, on l’ària més famosa és Casta Diva. El lloc en que es desenvolupa la obra és la Gàl•lia, quan està ocupada pels romans al S.I. Norma és una sacerdotessa druida que manté una relació amb el governador romà Pollione. Prova d'impedir la rebel•lió contra Roma, confiant que arribi la pau i el retorn de l'estimat als seus braços. Pollione, però, s'enamorarà d’ Adalgisa, una altra sacerdotessa druida. Norma, desenganyada, convenç als druides perquè ataquin Roma. Pollione viola el temple per raptar Adalgisa. L’empresonen i Norma li proposa dues opcions: morir a la foguera o anar-se'n de la Gàl•lia sense Adalgisa, que mor com a sacerdotessa renegada. Pollione no ho accepta i demana que sigui ell l'executat. En veure que Pollione és lleial a Adalgisa, Norma explica als druides que ella mateixa és la sacerdotessa deslleial. Pollione penedit pel seu comportament i admirat pel valor i l'amor de Norma, la condueix cap al foc. Medea és també una sacerdotessa que va ajudar a Jàson, utilitzant les seves art màgiques, a aconseguir el velló d’or. Medea es va enamorar perdudament de Jàson, raó per la qual li ajuda en moltes ocasions amb la seva màgia. Tingueren dos fills i van viure feliços durant deu anys fins que, Jàson decideix divorciar-se i es casa amb la filla del rei Creont. Apunt de celebrar-se el casament Medea, plena d’enveja, envia un vestit embruixat a la núvia que l’abrasa. La seva venjança continua amb l’assassinat dels seus dos fills. Es relaciona amb el mite de Medea perquè el seu estimat també l’enganya i planeja una venjança contra l’amant i, en l’òpera de Norma, en la tragèdia de Soumet també acaba amb la vida dels seus fills però en l’obra de Vincenzo Bellini pateix una modificació i no ho fa.

Unknown ha dit...

Norma és un òpera dividida en dos actes. L'autor d'aquesta òpera es Vincenzo Bellini basada en una tragèdia d'Alexandre Soumet. Va ser estrenada al Teatre de La Scala de Milà i la primera representació a Catalunya es va produir al Teatre de la Santa Creu al 1835.
El personatge de Norma, es considera com un dels més difícils per a una soprano, per això poques cantants l'han pogut cantar amb èxit.
L'argument te lloc a la Gal•lia, durant l'època d'ocupació romana. Norma és una sacerdotessa druida,té dos fills fruit d'un afer amorós amb Pollione, un oficial romà. Pollione reconeix que ara esta enamorat d'una altra sacerdotessa verge la qual es diu Adalgisa.
Norma a sa casa revela els seus sentiments a la seva confident Clotilda. Adalgisa li confessa a Norma que ha tingut un afer amorós amb un home, trencant així el seu vot de castedat i Norma la comprèn perquè totes dues han fet el mateix i a la vegada les dos són sacerdotesses. Norma li pregunta qui es ell i Adalgisa respon: aquí arriba, veient a Pollione arribar.
Ja de nit, Norma pretén suïcidar-se i crida a Adalgisa per a demanar-li que s’endugui els seus fills quan ella marxi a Roma. Adalgisa, però, li diu que visqui, que ella li ajudarà a tornar-li l'amor de Pollione. Al bosc dels druides, Norma s'assabenta que Adalgisa vol renovar els seus vots, però que Pollione la vol arrencar de l'altar. Norma revela això al seu poble i aquest captura a Pollione.
Norma, parlant amb Pollione li demana que abandoni a Adalgisa però Pollione es nega i Norma li diu que Adalgisa serà cremada per haver trencat els seus vots.
El poble es preparant la foguera i quan li pregunten a Norma el nom de la sacerdotessa culpable ella respon: Jo. El poble no la vol creure, però ela insisteix. Quan porten als seus fills li demana a Pollione que cuidi d'ells però Pollione no es mou. El poble amb tristesa prepara el sacrifici de Norma, i Pollione, enpenedit del seu comportament i admirant el valor i l'amor de Norma, marxa amb ella cap a la foguera.

Aquesta òpera té relació amb el mite de Medea perquè el llibret que és de Felice Romani, és una adaptació de la tragèdia de Soumet Norma ou l'Infanticide, que a la vegada, es basada en el mite de Medea.

Aquesta ària, Casta Diva sí em sonava; principalment, perquè ha sigut tema de publicitat per a anunciar algun producte.

Enrique Navarro,
4 ESO C

Anònim ha dit...

Hola Gemma, Soc l'Helma. Et deixo les respostes de les preguntes sobre Norma.
Què en saps de l'òpera Norma? Norma és una òpera en dos actes de Vincenzo Bellini, amb llibret de Felice Romani, basat en una tragèdia d'Alexandre Soumet. És una òpera de bel canto on el personatge, Norma, es considera com un dels més difícils del repertori per a soprano. En el segle XX poques cantants el van poder interpretar amb èxit, entre elles destaquen les interpretacions de Rosa Ponselle en els anys 20, Joan Sutherland i Maria Callas en els anys 50 i 60. Més recentment s'ha imposat la interpretació de Montserrat Caballé.
No sols és l'obra mestra i més coneguda de Bellini, sinó la més universal i la que millor aguanta el pas del anys. L'enlluernadora ària casta diva és una de la grans peces del bel canto, i una dura prova per a qualsevol soprano que es preï.
De què tracta la història fictícia? Norma, gran sacerdotessa dels druides, manté un idil • li secret i prohibit amb Pollione, el governador romà.
Però aquest, tot i tenir dos fills amb ella s'enamora d'una altra sacerdotessa, Adalgisa.
Norma en assabentar incita els seus a atacar els romans.
Pollione és capturat i ha de ser sacrificat. Finalment Norma recapacita i confessa els seus actes.
Decideix ser ella la sacrificada en el seu lloc.
Davant tal acte Pollione decideix sacrificar amb ella, i tots dos avancen junts a la foguera, per com diuen al final, començar el seu amor etern.
On està ambientada? Ambientada a la Gàl • lia al voltant del segle I aC, durant l'ocupació romana.
Per què se la relaciona amb el mite de Medea? Tant Medea com Norma son enganyades en l'amor i decideixen venjar-se.
Qui és el músic autor d'aquesta obra? Vincenzo Bellini
Et sona aquesta ària, anomenada Casta Diva? Casta Diva és una ària de l'òpera Norma de Vincenzo Bellini

Unknown ha dit...

Norma és una òpera de dos actes de Vicenzo Bellini, basada en una tragèdia d'Alexandre Soumet.
argument: Norma és una sacerdotessa que, malgrat els seus vots litúrgics de castedat, manté un idil·li amb el governador romà Pollione. Norma, prova d'impedir la rebel·lió contra Roma, confiant que arribi la pau i el retorn de l'estimat als seus braços. Pollione, però, s'enamorarà d'Adalgisa, una altra sacerdotessa druida. Norma, desenganyada, convenç als druides perquè ataquin Roma. Pollione viola el temple per raptar Adalgisa. El duen pres i Norma li proposa una alternativa: morir a la foguera o anar-se'n de la Gàl·lia sense Adalgisa, la qual morirà com a sacerdotessa renegada. Pollione no accepta l'oferta, demana clemència per a la seva estimada i que sigui ell l'executat. En veure que Pollione és lleial a Adalgisa, Norma es fa còmplice de la traïció i explica als druides que ella mateixa és la sacerdotessa deslleial. Pollione penedit pel seu comportament i admirat pel valor i l'amor de Norma, prenent-li la mà, avança cap a la pira.
Casta Diva: és una aria de l'òpera Norma de Vicenzo Bellini.

Mariona Campanyà ha dit...

Hola Gemma, sóc la Mariona Campanyà.

1) D'aquesta obra sé que la seva àrea es casta diva i que el seu autor es Vincenzo Bellini. Llavors la seva trama gira entorn a l'amor que sent la sacerdotessa Norma per Polión, procònsol romà. Perquè a Medea li passa una cosa semblant. L'autor d'aquesta obra es Vincenzo Bellini.

Si em sona la àrea de Casta Diva, la vem treballar l'any passat a música, es l'àrea de Norma.

Unknown ha dit...

Què en saps de l'òpera Norma?De què tracta la història fictícia? On està ambientada?

Norma és una òpera basada principalment en dos actes, per Vincenzo Bellini, basat en una tragèdia d'Alexandre Soumet. Estrenada al Teatre de la Scala el 26 de desembre de 1831, però no arriba a Castalunya fins a l'any 1835 al Liceu.
Norma és una saderdoessa que malgrat haver estat castrada maté un romanç amb un governador romà, Pollione.
Aquest últim acaba enamorant-s d'Adalgisa, una altra sacerdotessa. Pollione viola el temple per raptar a Adalgisa. Norma li proposa una alternativa: morir a la foguera o marxar de l'antiga França i matant a Adalgisa. I el governador romà finalment cedeix.

Per què se la relaciona amb el mite de Medea?
Medea també fa mal i pren decisions potser no massa acertades per amor.

Qui és el músic autor d'aquesta obra?

Vincenzo Berllini

Et sona aquesta ària, anomenada Casta Diva?

Si.

Unknown ha dit...

Norma és una òpera en dos actes de Vincenzo Bellini, amb llibret de Felice Romani, basat en una tragèdia d'Alexandre Soumet. Fou estrenada al Teatre de La Scala de Milà el 26 de desembre de 1831.

Norma és una sacerdotessa que manté un idil·li amb el governador romà Pollione. Norma, prova d'impedir la rebel·lió contra Roma, confiant que arribi la pau i el retorn de l'estimat als seus braços. Pollione, però, s'enamorarà d'Adalgisa, una altra sacerdotessa druida. Norma, desenganyada, convenç als druides perquè ataquin Roma. Pollione viola el temple per raptar Adalgisa. L'empressonen i Norma li proposa una alternativa: morir a la foguera o anar-se'n de la Gàl·lia sense Adalgisa, la qual morirà com a sacerdotessa renegada. Pollione no accepta l'oferta, demana clemència per a la seva estimada i que sigui ell l'executat. En veure que Pollione és lleial a Adalgisa, Norma es fa còmplice de la traïció i explica als druides que ella mateixa és la sacerdotessa deslleial. Pollione penedit pel seu comportament i admirat pel valor i l'amor de Norma, prenent-li la mà, avança cap a la pira.

Està ambientada a Milà (Itàlia).

La música és de Vincenzo Bellini.

Doncs que Medea també estaba enamorada d'un home (en aquest cas Jàson) i una altra dona li va treure. Medea estaba tan enfadada que va arribar al punt de matar als fills que va tenir amb Jàson i va enviar-li un vestit embruixat a la seva rival que quan se'l va posar li va abrasar tot el cos i el del seu pare també perquè li va anar a ajudar.

Andrea Pérez ha dit...

- Norma és una òpera en dos actes de Vincenzo Bellini, basat en una tragèdia d'Alexandre Soumet.

- Argument: L'òbra tracta sobre una sacerdotessa que s'enamora del governador romà Pollione. Ella prova de d'aturar la revelió contra Roma, esperant a que torni el seu estimat, però Pollione s'enamora d'una altra sacerdotessa, aquesta druida, anomenada Adalgisa.
Norma, empipada, convenç als druides per que ataquin Roma. Pollione rapta a Adalgisa, però l'agafen prés. Norma li dóna una altre oportunitat deixant-li escollir entre morir a la foguera, o que marxi de Gàl·lia sense Adalgisa, la qual morirà. Pollione accepta la primera opció, per protegir la seva estimada. Norma en veure la seva llealtat, decideix fer-se passar per Adalgisa, Pollione es penedeix del seu comportament i admirant a Norma pel seu valor i el seu amor decideix anar a la foguera.

- A Gàl·lia.

- La similitud entre les dues és que a les dues el seu enamorat les deixa per un altre.

- Vincenzo Bellini.

Unknown ha dit...

Què en saps de l'òpera Norma? Norma és una òpera amb dos actes de Vincenzo Bellini, amb llibret de Felice Romani.
De què tracta la història fictícia?Norma és una sacerdotessa que manté un idil·li amb el governador romà Pollione. Norma, prova d'impedir la rebel·lió contra Roma, confiant que arribi la pau i el retorn de l'estimat als seus braços. Pollione, s'enamorarà d'Adalgisa
On està ambientada? Roma
Per què se la relaciona amb el mite de Medea? Perque la figura de Norma ocupa un lloc destacat entre els grans personatges femenins de la història de l'òpera. Els antecedents els trobem a les òperes Medea.
Qui és el músic autor d'aquesta obra? Vincenzo Bellini
Et sona aquesta ària, anomenada Casta Diva? És una area de l'òpera Norma de Vincenzo Bellini.

Unknown ha dit...

Què en saps de l'òpera Norma?
És una òpera ària, que prové d'Italia.

De què tracta la història fictícia?
D'una sacerdotisa estima a un noi, i que aquest noi estima a una altre sacerdotissa.

On està ambientada?
En l'antiga Roma

Per què se la relaciona amb el mite de Medea?
Perque hi va pasar una trama semblant.

Qui és el músic autor d'aquesta obra?
Vicenzo Bellini

Et sona aquesta ària, anomenada Casta Diva?
Sí, s'ha fet molt famosa

Anònim ha dit...

Norma es una plegaria dirigida a la Lluna. Les máximes sopranos de la historia com: Giuditta Pasta, Giulia Grisi, Lilli Lehmann, Rosa Raisa, Claudia Muzio, Rosa Ponselle, Gina Cigna y altres pero va ser Maria Callas qui li va donar mayor trascendència després de la Segona Guerra Mundial.
el músic autor d'aquesta obra es Vincenzo Bellini.

Paula Membrive

Helma Martínez ha dit...

Hola, Gemma. Sóc la Paula Ruiz. Aqui et deixo les respostes:
1) “Norma” és una òpera de Vincenzo Bellini on el personatge, Norma, es considera com un dels més difícils del repertori per a soprano. És l'obra mestra, la més coneguda de Bellini, la més universal i la que millor es conserva. Es caracteritza per les seves melodies llargues, dramàtiques, i intensament emocionals.
L’ària, “casta diva”,és una de la grans peces del “bel canto”, i una dura prova per a qualsevol soprano. És una de les més conegudes de tota la història de la música.
2) Norma és una sacerdotessa que, malgrat els seus vots litúrgics de castedat, manté una relació amb el governador romà Pollione. Prova d'impedir la rebel•lió contra Roma. Però Pollione s'enamora d'Adalgisa, una altra sacerdotessa . Norma, desenganyada, li diu als druides que ataquin Roma. Pollione rapta Adalgisa, aleshores l’empresonen i Norma li proposa dues coses: morir a la foguera o anar-se'n de la Gàl•lia sense Adalgisa, la qual morirà com a sacerdotessa renegada. Pollione no accepta l'oferta i decideix sacrificar-se per la seva estimada. En veure que Pollione és lleial a Adalgisa, Norma explica als druides que ella mateixa és la sacerdotessa deslleial.
3) A Roma.
4) La relació es que Medea estaba casada amb Jason i aquest es va voler divorciar d’ella per casar-se amb la filla de rei; com va fer Pollione, que va traicionar a Norma amb Adalgisa.
El dia del seu casament, Medea va enviar a la noia un vestit embruixat que va abrasar la núvia en posarse’l.
5) L’autor és Vincenzo Bellini.

Unknown ha dit...

Bona tarda Gemma, aquí et deixo la resposta a les qüestions de l'òpera Norma!

1) Què en saps de l'òpera Norma?

Aria de Vincenzo Bellini. Va ser estrenada el 26 de desembre de 1831. I s'estrena a Catalunya al Teatre de la Santa Creu en 1935.

2)De què tracta la història fictícia?

Norma és una dona de sentiments profunds i contradictoris: suma sacerdotessa i mare,amant abandonada i rival venjativa. El seu tràgic final és conseqüència inevitable dels seus conflictes emocionals i de la incompatibilitat entre vot religiós,deure envers el seu poble i amor no correspost. La seva mort no és un autocàsting sinó una solució catàrica als seus conflictes interns.

3) On està ambientada?

En la Xina mil·lenària.

4) Per què se la relaciona amb el mite de Medea?

Perquè els antecedents de la heroína de Bellini s'expressava en el mite de Medea.

5) Qui és el músic autor d'aquesta obra?

Vincenzo Bellini.

Ana Maria Fernández ha dit...

1..- Què en saps de l'òpera Norma? Norma és una òpera en dos actes de Vincenzo Bellini, basat en una tragèdia d'Alexandre Soumet. És una òpera on el personatge, Norma, es considera com un dels més difícils del repertori per a soprano. En el segle XX poques cantants el van poder interpretar amb èxit, entre elles destaquen les interpretacions de Rosa Ponselle en els anys 20, Joan Sutherland i Maria Callas en els anys 50 i 60. No sols és l'obra mestra i més coneguda de Bellini, sinó la més universal i la que millor aguanta el pas del anys.
2.-De què tracta la història fictícia? Norma és una dona de sentiments profunds i contradictoris: suma sacerdotessa i mare, amant abandonada i rival venjativa, tot en una mateixa persona. El seu tràgic final és conseqüència inevitable dels seus conflictes emocionals i de la incompatibilitat entre vot religiós, deure envers el seu poble i amor no correspost. La seva mort no és un autocàstig sinó una solució catàrtica als seus conflictes interns.

3.-On està ambientada? "Casta diva" va ser una de las àries més conegudes del segle XIX.
4.- Per què se la relaciona amb el mite de Medea?

5.-Qui és el músic autor d'aquesta obra? Vincenzo Bellini

6.-Et sona aquesta ària, anomenada Casta Diva? Si, ària casta diva és una de la grans peces del bel canto, i una dura prova per a qualsevol soprano que es preï.


Unknown ha dit...

Hola Gemma!

Sóc la Sara, aqui et deixo la meva explicació sobre la "Casta Diva":

És una aria de l' ópera Norma de Vicenzo Bellini on la protagonista Norma es dirigeix a la Lluna.
És un cant romantic i ademés és un dels papels més dificils de tot el repertori líric.
Tot comença després de l' entrada de la sacerdotissa Norma això, en el primer acte, després talla una rameta de vesc com ofrenda. Es divideix en dos parts:l'ària i la cabaletta.
I aquesta, òpera s' ha utilitzat per moltes pel·licules , anuncis,etc.
Fins aqui acaba la meva explicació sobre "Casta Diva", espero que t' hagi agradat.
Àdeu!

Unknown ha dit...

Hola Gemma sóc la Loida Seisdedos de 4t d'ESO C aquí et deixo les activitats:

1.- Òpera de V.Bellini, sobre llibret de F.Romani, estrenada a Milà el 1831 (a Barcelona, el 1835).
És considerada una de les obres més destacades del bel canto italià del s XIX; la dificultat del paper de la protagonista (la sacerdotessa dels druides, Norma, enamorada del romà Pollione i rival d'Adalgisa) fa que només pugui ésser interpretada per sopranos molt destacades.

2.- Aquesta obra tracta sobre l'amor que sent Norma per Polión, procónsul romà.Ell, pare dels seus fills, està enamorat d'una altra dona, Adalgisa, també sacerdotesa.Aquestes dues tenen un enfrontament molt simbolitzatel dúo de Mira o Norma. LLavors la sacerdotisa Norma filla de Druidas Oroveso, es l'amant secreta de POlión, i d'aquest ha tingut dos fills. Aquest amor que te Norma fa que per tots els medis, espera que hi hagi pau entre els dos pobles i així no perdere al seu amat.

3.-Està ambientada a Roma.
4.-l'autor d'aquesta obra es Bellini.
5.-La Casta Diva es un aria de l'opera de Norma de Vicenzo Bellini en que la protagonista Norma dirigeix una pregària a la Lluna.

Gemma Garrido ha dit...

Norma és una òpera de dos actes de Vicenzo Bellini.
L'argument tracta de Norma que es una sacerdotessa vestal és a dir que havia fet un vot de castedat, malgrat això va tenir un afer amorós amb el governador Romà Pollione.
Norma intenta impedir la rebel.lió contra Roma perquè així Pollione retorni, però Pollione s'enamora d'Adalgisa una altra sacerdotessa llavors Norma convenç als druides perquè ataquin Roma. Pollione rapta a la seva estimada Adalgisa però l'empresonen i Norma li proposa dos opcions:
Morir a la foguera o anar-se sense Adalgisa a la Gàl.lia i ella morirà com a sacerdotessa renegada.Ell decideix morir executat però que deixin a la seva estimada tranquil.la. Norma llavors menteix i diu que la sacerditessa deslleial perquè no matin a Adalgisa, Pollione s'empenedeix i prenent-li de la mà avançen cap a la pira.
Està ambientada en Roma.
Perquè Medea també era sacerdotessa d'Hècate i la seva història es semblant a la de Norma.
El músic d'aquesta obra es Vicenzo Bellini

Gemma ha dit...

Albert Milià i Paula Membrive la vostra resposta no està gaire elaborada i no s'ajusta al que demanava. Ho torneu a intentar?

Gemma ha dit...

Albert Esteban, d'on has tret que l'acció passi a la Xina mil·lenària?

Gemma ha dit...

En general dir-vos que no responeu a la pregunta sobre la connexió de Norma amb Medea. Qui ho intenta de nou?

Gemma ha dit...

Helma, t'has apropat força a la connexió entre Norma i Medea. Bona feina!