11 de maig 2011

Thermae

Viri romani in thermas frequenter ibant. Serui dominos saepe committebant et togas in apodyterio custodiebant. Primum Romani in tepidario sedebant atque in caldarium intrabant. Deinde serui dominorum terga cum oleo fricabant. In thermis sumptuosis bibliotheca etiam erat et Romani Graecorum et Romanorum poetarum libros legebant.

(Llatí 1, ed. Barcanova)





Els romans aprofitaven també les aigües termals per construir balnearis, on es guarien de certes malalties. Sabries dir quins establiments d'època romana encara es conserven a Catalunya amb aquesta funció? Què tenen en comú? En quin punt de la nostra geografia es troben?

Mitjançant el visionat d'aquests dos vídeos digues el nom dels diferents compartiments termals i especifica quin era el seu ús. Actualment, quina és la seva pervivència?

18 comentaris:

Alba Gustems Ollé ha dit...

A Catalunya es conserven diversos establiments d’època romana que feien la funció de les termes, són les termes de Caldes de Montbui, les termes romanes de Baetulo, i les termes romanes de Sant Boi.
Totes aquestes termes tenen en comú que estan situades sota fonts d’aigües termals que tenien funció curativa, i que els romans van aprofitar per a les termes.
Aquestes termes es troben al Vallès Oriental, a Badalona i al Baix Llobregat, així doncs podem dir que es troben prop de la costa, al litoral català.

Les termes es dividien en diverses sales, i cadascuna d’elles tenia una funció diferent:
Apodyterium: Vestuaris. Habitació propera al pòrtic de l'entrada on els banyistes deixaven les seves robes. Hi havia un banc corregut i en la paret unes fornícules sense portes, on es dipositaven les robes i els objectes personals, que quedaven vigilats per un esclau.
Tepidarium: Habitació de temperatura tèbia que preparava al banyista per la d'aigua calenta i on es realitzaven massatges.
Laconium o sudatorium: Sauna que permetia que els porus de la pell s’obrissin i poder-se netejar millor al caldarium.
Caldarium: Bany d'aigua calenta. Era l'habitació més lluminosa i adornada. En les grans termes hi havia fins i tot piscines on es podia nedar. En les més petites, el bany es prenia en banyera o dipòsits d'aigua calenta anomenats llaura.
Frigidarium: Era la sala destinada als banys d'aigua freda. En les grans termes el frigidarium estava descobert i incloïa entre les seves instal•lacions una gran piscina on poder practicar la natació.
Palestra: Pati central al que s'obrien totes les altres estades i es podia practicar exercicis físics.
Tabernae: Tendes adossades a les sales de banys on es venien begudes i menjar, que els venedors pregonaven a grans veus entre els banyistes.

Actualment conservem els anomenats banys romans, en els quals hi ha una piscina d’aigua calenta i una de freda. Primer els banyistes s’han de banyar a la piscina d’aigua calenta un màxim de deu minuts, i seguidament han d’entrar a la piscina d’aigua freda un màxim d’un o dos minuts.

Alba Gustems Ollé 1r Batxillerat C

Anna Escala ha dit...

THERMAE
1. Els establiments d’època romana que encara es conserven a Catalunya amb la funció de balnearis on es podien guarir de certes malalties són els següents: un és el de Caldes de Malavella, on hi trobem un edifici històric que és un hotel i balneari anomenat “Balneari Prats”.
Un altre és a Caldes de Montbui on s’han pogut aprofitar les aigües termals.
També trobem les de Caldetes i també les de Baetulo, al Barcelonès, concretament a Badalona.
Finalment, es conserven balnearis romans a Andalusia, concretament a la província de Granada , que també tenien com a finalitat la cura de malalties.





El que podem observar que tenen tots en comú és que més o menys tenen la mateixa estructura i que totes compartien la funció de guarir algunes malalties i també la d’un lloc per relaxar-se.




2. Seguint els vídeos podem observar que les parts que presenten són les següents:

• Palestra: espai exterior. Es dedicaven a fer exercicis i jocs diversos. Era com el gimnàs.

• Frigidarium: sala freda. Dividida en dos espais. Un que feia les funcions de vestuari, on es treien la roba i la donaven a guardar i l’altre amb una piscina d’aigua freda molt poc profunda que només s’utilitzava per submergir-s’hi.

• Tepidarium: sala tèbia. Habitació molt àmplia que sempre mantenia una temperatura mitjana. Era com un espai de transició entre la zona freda i la calenta. S’oferien serveis com massatges, depilacions. A les parets s’hi podien guardar objectes personals com perfums, olis, etc.

• Caldarium: sala calenta. Habitació amb molta humitat i temperatura elevada. Hi ha una piscina petita amb respatller.





Anna Escala Ollé
1r Batxillerat C

laura cano cabrera ha dit...

Hola Gemma!!
aquí et deixo els exercicis

-Caldes de Montbui és un poble , situat a uns 25 km de Barcelona, que des de temps remots gira entorn de l'aigua calenta. Té el privilegi de ser el primer poble termal de Catalunya i de posseir les termes romanes més ben conservades de la Peninsula Ibèrica. La vila de Caldes va ser una estació termal fundada sobre les deus d'aigua calenta que hi ha. La funció primordial era curar els nombrosos malalts que arribaven des de diferents punts de la Hispània romana. Actualment a les Termes Romanes hi podem veure, una piscina rectangular d'uns dotze metres de costat llarg, amb cinc graons en forma de graderia, que encara conserva les entrades i sortides d'aigua originals. Es tractava d'un caldarium (piscina d'aigua calenta). I,dues petites piscines en forma d'exedres semicirculars que probablement s'usarien per fer banys individuals de diversa natura.
La volta de canó que la cobria encara es pot veure gràcies a algunes restes conservades. Aquesta piscina va estar en ús fins el segle XIV i més tard, ja durant el segle XVII, va ser recuperada com a graner municipal.
-Les termes romanes de Sant Boi de Llobregat son un conjunt de banys privats d'època romana que formaven part d'una antiga vil•la o mansió. La construcció d'una masia al seu damunt els va preservar de la destrucció, fins que van ser descobertes el 1953. Aquestes termes estaven formades per dos cossos d'edificació paral•lels. L'un contenia les cambres fredes: l'apodyterium o vestidor i el frigidarium i la cella piscinalis (la sala i la piscina freda). L'altre tenia les cambres calentes: tepidarium o sala tèbia, sudatorium o sala de bany de vapor i caldarium o sala de bany calent.
És divideix en dos espais:
- un al aire lliure on hi ha el gimnàs: La palestra, on la gent feia els seus exercicis a l'aire lliure
- l'altre de tancat dedicat a la sala del banys
frigidarium: sala dels banys freds, on una part s'utilitzava com a vestidor per deixar la roba i l'altre era un bany amb aigua molt freda
- tepidarium: sala tèbia, on s'oferien massatges
- caldarium: sala calenta, a alta temperatura
- sudatorium: que és com una sauna per suar i que s'obrissin els porus per rentar-se millor.


Fins demà

Juu(: ha dit...

ACTIVITATS DEL BLOG

És divideix en dos espais:
- un al aire lliure on hi ha el gimnàs: La palestra, on la gent feia els seus exercicis a l'aire lliure
- l'altre de tancat dedicat a la sala del banys
frigidarium: sala dels banys freds, on una part s'utilitzava com a vestidor per deixar la roba i l'altre era un bany amb aigua molt freda
- tepidarium: sala tèbia, on s'oferien massatges.
- caldarium: sala calenta, a altes temperatures.
- sudatorium: Sala per suar, amb l'objectiu que s'obrissin els porus i així poder rentar-se millor
Avui en dia equivaldria a una sauna.


-Caldes de Montbui és un poble que, situat a poc més de 25 km de Barcelona, gira des de temps remots entorn de l'aigua calenta. Té el privilegi de ser el primer poble termal de Catalunya i de posseir les termes romanes més ben conservades de la Peninsula Ibèrica. La vila de Caldes fou, en època romana, una estació termal fundada sobre les deus d'aigua calenta que hi brollen. La funció primordial d'aquest conjunt era curar els nombrosos malalts que arribaven a l'indret des de diferents punts de la Hispània romana. Actualment a les Termes Romanes hi podem veure, per una banda, una piscina rectangular d'uns dotze metres de costat llarg, amb cinc graons en forma de graderia, que encara conserva les entrades i sortides d'aigua originals. Es tractava d'un caldarium (piscina d'aigua calenta). I per altra banda, dues petites piscines en forma d'exedres semicirculars que probablement s'usarien per fer banys individuals de diversa natura. La volta de canó que la cobria encara s’intueix gràcies a algunes restes conservades. Aquesta piscina va estar en ús fins el segle XIV i més tard, ja durant el segle XVII, va ser recuperada com a graner municipal. Damunt les termes es va construir l’antic ajuntament, enderrocat l’any 1956, aleshores es van restaurar i es van obrir al públic el 9 de juny de 1957.

-Les termes romanes de Sant Boi de Llobregat son un conjunt de banys privats d'època romana (segurament de finals del segle II dC) que formaven part d'una antiga vil·la o mansió activa fins ben entrada l'època visigòtica. La construcció d'una masia al seu damunt els va preservar de la destrucció, fins que van ser descobertes el 1953. Aquestes termes estaven formades per dos cossos d'edificació paral·lels. L'un contenia les cambres fredes: l'apodyterium o vestidor i el frigidarium i la cella piscinalis (la sala i la piscina freda). L'altre albergava les cambres calentes: tepydarium o sala tèbia, sudatorium o sala de bany de vapor i caldarium o sala de bany calent. Amb el descobriment dels banys també es va localitzar un centre de producció d'àmfores a sota del frigidarium datat del 30-20 aC.


Judith Arqué
núm 3
1r BATX C

fins demà!

Gemma ha dit...

Alba, està molt bé! Però esbrina quin establiment romà encara, avui, disposa d'aquestes propietats.

cristina.suarez ha dit...

Els establiments d'època romana que encara es conserven a Catalunya amb aquesta funció són: les termes romanes de Sant Boi (al Baix Llobregat), les termes romanes de Caldes de Montbui (a la comarca del Vallès Oriental, en la provincia de Barcelona), i a Badalona també es conserven unes termes.
Totes aquestes termes tenen en comú la seva funció curativa, ja que els romans anaven per curar les seves malalties.

Les termes constaven de diferents sales, que són:
- Palestra: Pati central al qual s'obrien totes les altres estades i es podia practicar exercicis físics.
- Tabernae: Botigues adossades a les sales de banys on es venien begudes i menjar, que els venedors pregonaven a grans veus entre els banyistes.
- Caldarium: Bany d'aigua calenta. Era l'habitació més lluminosa i adornada. A les grans termes havia fins i tot piscines on es podia nedar. En les més petites, el bany es prenia a la banyera o dipòsits d'aigua calenta anomenats llaura.
- Frigidarium: Era la sala destinada als banys d'aigua freda. A les grans termes el frigidarium estava descobert i incloïa entre les seves instal.lacions una gran piscina on poder practicar la natació.
- Tepidarium: Habitació de temperatura tèbia que preparava al banyista per la d'aigua calenta.
- Apodyterium: Vestidors. Habitació pròxima al pòrtic de l'entrada on els banyistes deixaven les seves robes. Hi havia un banc corregut i en la paret unes fornícules sense portes, on es dipositaven les robes i els objectes personals, que quedaven vigilats per un esclau.
- Laconicum: Bany de vapor.
Els recursos hidràulics eren portats mitjançant la xarxa d'aqüeductes que tota ciutat romana tenia, tot i que el punt de captació de l'aigua està lluny del nucli urbà, com en el cas de Segòvia que dista més de 14Km.

Gemma ha dit...

Molt bé, Anna! Però fixa't que et falten per esmentar algunes parts importants.

Gemma ha dit...

Laura, molt bé! Però manca una part de l'exercici. Bona recerca, però caldria ser una miqueta més breu i expressar-ho amb les teves paraules, vale dicipula?

Gemma ha dit...

Cristina, la pregunta està incompleta. Ho intentes de nou? Per cert, la funció de les termes era higiènica, fomentadora de la vida social... La part curativa que ens comentes amb quin mot llatí estaria relacionada?

Laura Jiménez ha dit...

Els establiments d’època romana que encara es conserven a Catalunya son les termes de Baetulo, situades actualment a Badalona i construides a mitjans del segle I a.C Les termes de Sant boi de Llobregat i les de Caldes de Montbui, on encara es poden aprofitar les aigües termals . Aquestes tres es troven a Catalunya, al litoral català.

Tenien en comú la funció de curar malalties, els semblants compartiments termals que tenen i les funcions que fan i també que eren llocs habituals de relació social, és a dir, d’oci.


Els compartiments termals els quals ens mostra el video i les seves funcions són les següents:
La palestra o gimnàs de les termes: Espai exterior generalment portica ton els usuaris es dedicaven a fer exercicis i jocs diversos a l’aire lliure. S’hi entra directament pel carrer i per una petita porta es passa a la sala de banys freds.
El frigidarium o sala freda: S’accedia desde el gimnàs. Era una habitació dividida en dos espais, un que feia la funció de vestuari, on l’usuari es treia la roba i la donava a guardar. L’altre part era la piscina d’aigua freda, molt poc profunda, que s’utilitzava nomès per a submergir-s’hi.
Tepidarium o sala tèbia: Era una habitació molt ample que mantenia sempre una temperatura mitjana gràcies a l’escalfament de l’ambient amb brasers. Estava concebuda com un espai de transició entre la sala freda y la calenta. En ella s’oferien serveis com massatges, depilacions…
A les parets hi havia una mena de calaixets encastats per guardar olis, perfums i altres objectes personals.
Caldarium o sala calenta: Habitació amb molta humitat i temperatura elevada on es pot prendre el bany assegut en una petita piscina en la qual hi havia un seient amb respatller.
L’estança s’escalfava amb brases i la piscina, mitjançant un sistema de calefacció que feia circular l’aire calent per sota del seu paviment.

Laura Jiménez
1r Batx. "C"

nil ha dit...

Es conserven a Catalunya els següents establiments d'època romana amb la mateixa funció, a les Caldes de Montbui
També d’època romana es conserven les termes de Sant Boi de Llobregat i les termes de Beatulo a Badalona encara que no segueixin tenint les mateixes funcions
Tots tres tenen en comú la zona on hi són situats, al Est de Catalunya, i entre les regions de el Baix Llobregat y el Barcelonès.


Un dels espais de las termes era la palestra, el gimnàs de les termes que era on anava la gent a fer exercici i estava al aire lliure.
El frigidarium era la sala freda, hi havien dos parts a aquesta sala una que feia les funcions de vestuari i l altre que hi havia la picina d'aigua freda molt poc profunda.
El tepidarium o sala tèbia que era la sala que hi havia entra la sala freda i la calenta, s'oferien diversos serveis com massatges o depilacions.
El caldarium er ala sala calenta, una habitaciò amb molta humitat i temperatura elevada, la picina s'escalfava amb un sistema de calefacció que feia cricular l'aire calent per sota del seu paviment.
El aopdyterium era on els banyistes es despullaven i es vestien, era com els vestuaris.
El sudatorium, es com una sauna perquè s'obrin bé els porus.


La seva pervivència segueix sent la mateixa, perquè hi han les mateixes sales mes o menys com el sudatorium, que ara equivaldria la sauna o les piscines d’aigua freda i calenta.
I en general també segueix tenint la mateixa funció, que la gent va a relaxar-se als balnearis o termes com ho feien a l’època.

tan solo empezar ha dit...

A Catalunya es conserven el que ara es coneix com a balnearis. El que tenen en comú amb els
romans és que en alguns balnearis les aigües són naturals, és a dir, provenen de la terra i es
consideren curatives ja que aporten un benefici a la salut.

A Catalunya podem trobar les de Mombriò del Camp, Caldea i les Caldes de Montbui.

En el primer vídeo observem que era la palèstia, actualment seria el gimnàs, encara que els
d’ara no són a l’aire lliure.

Després també podem veure l’apodyterium que vindrien ha ser els vestuaris actuals.

El tepidarium seria la sala per fer massatges o per acostumar-te a la calor.

El sudatorium podria ser com les saunes actuals.

El caldarium encara existeix amb aquest nom a l’actualitat, i és la sala d’aigua calenta.

El frigidarium també es coneix amb aquest nom, i és la sala d’aigua freda.

L’única cosa que nosaltres no tenim, però en canvi els romans si que feien era el menjar dins
de les termes, a unes sales annexes.

nuria ha dit...

A Catalunya encara es conserven els balnearis i el que tenien en comú amb els romans, és que les aigües són naturals surten calentes de sota terra i això fa que siguin aigües curatives.
A Catalunya podem trobar les de Montbrió del Camp, Caldea, Caldes de Montbui, Balneari Vichy Catalán (Caldes de Malavella).


La resposta de la segona pregunta és:

En el primer vídeo hem pogut veure que era la Palèstria, en la nostra època vindria a ser el gimnàs, el que passa, és que els nostres gimnasos no són l’aire lliure.
Després tenim el apodyterium que són els vestidors això si que seria iguals que en l’actualitat.
El tepidarium seria com la sala de fer massatges o per adaptar-te a la calor.
El sudatorium és la nostra sauna.
El caldarium, era la piscina calenta que avui en dia persisteix hi on també i trobem la font el centre de la sala.
El frigidarium, com el caldarium també són espais que podem trobar actualment.
El que en els nostres temps no es fa i abans si que es feia, era pendre un àpat dins les termes.

Gemma ha dit...

Núria, recorda que se'n diu palestra. Dels pobles que esmentes, alguns no tenen restes romanes. Podries esbrinar-ho?

Gemma ha dit...

Molt bé, Laura! De tota manera, recorda de polir l'ortografia.

Gemma ha dit...

Judith, està força bé. Però, cal que ho expressis amb les teves paraules i que siguis més consisa.

Gemma ha dit...

Lucía, cites pobles on no van haver-hi restes romanes. Podries esbrinar-los? Un d'ells el tens ben a la vora de Gavà.

Gemma ha dit...

Nil,força bé! Veig que has millorat l'expressió.