24 de nov. 2010

Estudiant història a ritme de Mambo...

Avui, gràcies al blog Historia Clásica, he sabut d'un vídeo que resumeix a ritme de Mambo els moments emblemàtics de la Història de Roma.
He pensat en vosaltres, discipuli! Però, sobretot, amb els discipuli discipulaeque de 2n de BTX. Espero que us engresqui tant com a mi! Ja em direu que us ha semblat.



Penso que també és una bona pràctica d'anglès,no?

27 d’oct. 2010

Activitats de lectura: Psique i Cupido


Ja portem dues setmanes gaudint d'aquest preciós conte d'Apuleu! Estem ben atrapats en la seva trama, personatges mitològics... És per això, que havent acabat el llibre IV us deixo la tasca següent:

1) Quina descripció de Psique havia arribat a les ciutats principals de l'Àsia Menor?

2) Què quedà ajornat per la bellesa de Psique?

3) Quin epítet rep Venus?

4) A qui es refereix quan diu: "(...) Endebades aquell pastor, la justícia i honestedat del qual va poder comprovar el gran Júpiter, em va preferir a dees tan importants pel meu aspecte excels.
De quin fet parla?
A continuació, cerca a internet una pintura o escultura que plasmi aquest passatge mitològic. Recorda d'anotar l'autor, època, estil, escola...
Per realitzar la teva recerca fes ús dels enllaços que ens proposa el web Labyrinthus en l'apartat laberint d'internet: museus o bé en l'apartat del laberint d'internet.

5) Com descriu l'autor a Cupido?

6) Explica què és un oracle i per què se'l relaciona amb el déu Apol·lo. Sabries dir quins són els seus atributs, identitat i símbols? Cerca a internet una escultura que els justifiqui (Fes ús dels enllaços proposats anteriorment).

7) A les acaballes del llibre IV, se'ns explica que: " Així, doncs, acabats amb gran tristor els rituals del casament fatal, tot el poble segueix l'enterrament de la morta en vida, i Psique, plorosa, és escortada no a les seves noces, sinó a les seves exèquies."
Ara que s'apropa la festa de difunts, 2 de novembre, cerca informació sobre el ritual d'un enterrament romà i exposa-ho en un mínim de quinze línies.

Recordeu que la feina no s'ha de deixar al blog, sinó a l'adreça e-mail de la matèria de Llatí. És important que tingueu cura de l'ortografia, expressió...

Fortuna fortes iuuat!




17 d’oct. 2010

Psique i Cupido


"Erant in quadam ciuitate rex et regina..."

Així comença el conte de Psique i Cupido que omplirà les nostres sessions de lectura.


Per anar introduint l'obra, autor, època... cerqueu les dades següents:

1) Qui era Apuleu?
2) A quin gènere literari pertany l'obra que ens ocupa? De quina altra obra forma part?
3) Quin és el seu títol complet? De què tracta?
4) Com es diu el protagonista?
5) Què és una faula milèsia?

A continuació, fes un resum-introducció (150 paraules aproximadament) partint de la informació demanada en les preguntes anteriors.


L'amfiteatre Flavi


Ecce discipuli discipulaeque!
Aquests dies, els diaris s'han fet ressò de l'última novetat arqueològica a Roma.
Després de quasi quaranta anys, es podran visitar els subterranis de l'amfiteatre més conegut de l'Antiguitat clàssica, Il Colosseum.
Conèixer aquesta notícia, al llarg d' aquests dies, ens és d'una gran utilitat per al grup de 4t, ja que tot just hem començat a introduir-nos en les divereses formes de gaudir dels Romans. Entre elles, el Munus gladiatorum.
Com ja vam comentar a classe, al llarg de les sessions següents, coneixerem els diferents tipus de gladiadors, combats...
Per anar fent boca us deixo aquest tastet de l'amfiteatre Flavi.

5 d’oct. 2010

El pronom relatiu

Com alguns de vosaltres encara no teniu molt clar el pronom relatiu, us he cercat uns exercicis interactius (quaderns virtuals) que us vindran molt bé per a repassar.
En el primer bloc d'exercicis hi trobareu un apartat que es diu Grammaflash extret del web Labyrinthus. Us el recomano molt especialment, ja que és concís però molt clar.
Ja em direu que us sembla i també els dubtes o dificultats que hi trobeu alhora de realitzar-los. Ànims!

29 de set. 2010

Nou curs!

Salue discipulae et discipuli!

Després de gairabé un mes plegats, comencem, de nou, el nostre periple informàtic! Els alumnes de Batxillerat ja sabeu de què es tracta i els nous, que per primer cop us hi apropeu , de seguida us hi engrescareu.
El blog de Llatí va néixer el passat mes de març amb el propòsit de fer més interessant i atractiva la nostra matèria. Però, cal destacar que el resultat fou molt positiu no sols per a vosaltres, els alumnes, sinó també per a mi.
És per això, que us animo a utilitzar-lo i fins i tot a ampliar-lo amb les vostres aportacions i idees.
Enguany, els alumnes de 4t d'ESO ens hi aproparem a la lingua latina, com ja estem fent, de manera activa i funcional, és a dir, pràctica oral! A més, gaudirem dels mites, història, civilització... i sobretot observarem i reflexionarem sobre la pervivència clàssica que ens envolta en tot: art, música, literatura...
A Batxillerat no sols descobrirem la bellesa del Llatí, sinó que també aprofundirem de manera detallada en la seva literatura i història. Esteu preparats? Doncs, som-hi que Ariadna ens espera!



18 de maig 2010

Emerita Augusta

Emerita Augusta fou fundada pels romans, el 25 aC, amb veterans "ueterani emeriti" de les guerres càntabres, amb el nom d'Emerita Augusta i amb categoria de colònia.
Fou capital de la província de Lusitània i esdevingué una de les ciutats més grans de la Hispània Romana. Tingué el seu màxim esplendor a l'època de Trajà (s.II dC) i posteriorment amb Dioclecià (s.III dC).
Es mantingué important durant l'època visigòtica i perdé categoria de centre urbà destacat amb la invasió islàmica. Conserva, del seu destacat paper urbà antic, un notable conjunt de monuments romans. Hi destaquen el teatre (el més ben conservat de la Hispània Romana, bé que força refet), l'amfiteatre, que figura entre els més grans del món antic, el circ, diverses cases amb mosaics i altres vestigis arquitectònics. En procedeix una notable col·lecció d'escultura romana, en bona part conservada al Museu Arqueològic de la ciutat.

Com a complement de tot el que vàrem comentar a classe us deixo aquests dos vídeos.
Un parla de la situació d'Emèrita Augusta: fundació, ubicació, monuments principals... i l'altre, mentre explica la història de la ciutat, ens ofereix els monuments tal i com es troben a l'actualitat.





10 de maig 2010

Els ordres arquitectònics a Roma

En els darrers dies, hem estat treballant sobre les diferències entre el temple grec i romà. Avui, però, et proposo endinsar-te en els ordres arquitectònics. Som-hi!
A més a més dels ordres arquitectònics emprats pels grecs, els romans feren ús de l'ordre toscà i del compost.



L'ordre toscà és semblant al dòric, però no té estries al fust i la columna. Mentre que l'ordre compost és una derivació de l'ordre corinti, tant en les seves proporcions com en la seva ornamentació. Però es diferencia per la major importància de les volutes del capitell.
En algunes contruccions romanes, els ordres arquitectònics es presenten sobreposats en els diferents nivells. Generalment, l'ordre dòric o toscà al pis inferior, a continuació el jònic i en un nivell superior, el corinti.

Un cop estudiats els diferents ordres realitza els exercicis següents del web EVphorVia:

a) Els edificis de culte: els temples.
b) Els ordres arquitectònics.



3 de maig 2010

Ad templum

Claudius, el protagonista de la nostra història, surt de casa seva camí del temple, perquè ha de viatjar cap a Grècia per vendre garum i comprar dolia. Per aquest motiu, vol saber si la seva travessia serà favorable o no.
A la sessió d'avui, estudiarem el sentit de la religió romana i la preocupació que aquests tenien per conèixer el seu futur. Així com l'estructura del temple i les seves influències arquitectòniques.



La religió, a Roma, tenia un sentit utilitari i estava al servei dels individus i de l'Estat. Així doncs, tots els rituals i sacrificis cercaven la protecció o el benefici dels déus o dels númens.
Aquest caràcter funcional dels déus feia que Roma adoptés les divinitats dels països que anava sotmeten i així els acomodava a la seva tradició nacional.
Però, quan entrà en contacte amb Grècia identificà molts dels seus déus amb els de l'Olimp com també la seva mitologia i representació.
És per això que necessitaran un lloc específic per al culte dels seus déus, ja que els romans primitius veneraven divinitats sense aparença física i això feia que no tinguessin temples sinó llocs consagrats als déus.

El llibre Grecs i Romans (ed. Alhambra Longman, 1989) afirma que: (...)"a mesura que la religió romana va rebre influències de la civilització etrusca i de la civilització grega, els primitius númens van prendre forma humana, i es van identificar amb els déus de l'Olimp. Arran d'aquesta fusió, els déus romans, com els grecs, necessiten una casa, i els temples són construïts com a estatges per als déus. De la mateixa manera, el temple romà és una síntesi del temple etrusc i del grec.
El temple etrusc era edificat sobre una base elevada, o pòdium, amb una escala d'accés frontal que conduïa a un vestíbul, generalment amb columnes, des del qual s'entrava a la cel·la, que ocupava tota l'amplada i tota la llargària del pòdium llevat de la part ocupada pel vestíbul. Les parets del temple etrusc estaven fetes de maons, però la resta era de fusta o ceràmica.
Els romans van adoptar dels etruscs el pòdium i l'escala d'accés frontal. Per això, la part més important i acurada del temple romà és la façana, i l'entrada del recinte on el temple està situat queda de tal manera que l'espectador, en entrar-hi, veu el temple de cara. El temple romà, doncs, es troba al mig del santuari, i, de vegades, té la paret posterior inclosa en el mur del recinte, amb la qual cosa l'edifici perd la independència que era una de les característiques del temple grec.



Per influència grega, els romans van afegir una segona fila de columnes al vestíbul del temple etrusc, i així el temple romà aconseguia de tenir més profunditat (...) Els romans van emprar la pedra en la construcció de temples, però també van fer servir el maó, que generalment era revestit amb plaques o pols de marbre. L'ús del maó va fer possible l'aparició d'elements arquitectònics corbats, que estan absents de l'arquitectura grega, dissenyada a base de línies rectes.



Usant l'arc i la volta, els romans construïren un altre tipus de temple, el model del qual és el Pànteon de Roma".




Tenint en compte aquesta informació, cerca a internet imatges de temples grecs i romans i especifica les seves diferències. I, a més, investiga en quines poblacions catalanes hi trobarem restes de temples romans.
Un cop realitzada aquesta tasca, busca edificis públics moderns que han tingut com a referent el temple romà. Per exemple, el Teatre Nacional de Catalunya.

N.B: els edificis que cerquis tant poden ser de casa nostra com foranis.

Recorda d'anotar la corresponent aracniografia!







29 d’abr. 2010

La instauració de l'imperi. August

Ja que avui, a la sessió d'història, hem encetat el tema de la instauració de l'imperi, us he cercat al web arteHistoria uns vídeos força interessants sobre l'expansió del territori i també sobre els diferents períodes de la història de Roma que al llarg del curs hem anat tractant.
Com veureu, l'un fa una explicació sobre la incorporació dels diferents territoris que es distribuïren administrativament en províncies, i l'altre fa una breu explicació del període de la Monarquia, República i Imperi. D'aquest últim, en destaca la figura d'August, Trajà i Dioclecià com a emperadors més destacats, i al mateix temps us ofereix unes breus pinzellades sobre els elements més destacats de la civilització romana.

Després de visualitzar-los, sabries explicar què és una tetrarquia?




28 d’abr. 2010

Morfologia verbal i casual

Després d'aquest temps d'iniciació a la lingua latina, que per a alguns de vosaltres ja us era familiar (4t d'ESO) i per a d'altres tot just era el vostre primer tastet, us proposo per a la sessió d'avui (aula d'informàtica) la realització dels exercicis següents a partir del web EuphorVia . Aquests ens ajudaran a fixar tot allò que al llarg d'aquest curs hem anat discendo. Primerament, realitzarem els exercicis sobre la morfologia casual (cal començar per l'apartat en sé força i en acabar seguir per l'apartat en sé molt). Tot seguit, els que tracten sobre l'aspecte verbal (temps d'indicatiu).
Seria bo que intentessiu realitzar-los sense haver de fer ús del llibre o bé esquemes propis, ja que així podeu ludere i sobretot discere.
Ànims discipuli discipulaeque!

En cas de dubte, podeu consultar els esquemes que trobaràs en l'apartat latinum del web Labyrinthus.

21 d’abr. 2010

Fundació de Roma

Si fem cas a la llegenda, que recull la literatura i l'art, Roma va ser fundada el 753 aC per donar compliment als designis del déus.
Però, hi ha qui dóna com a data aproximada de fundació el 21 d'abril. Per tant, avui, discipuli latini, celebrem l'efemèride de la fundació de la caput mundi. Feliciter!

Si no recordo malament, al llarg d'aquesta setmana a Roma hi ha la settimana dei Beni Culturali. Setmana que consisteix en gaudir de tots els museus de Roma durant 10 dies.
No creieu que seria fantàstic tenir una proposta d'aquest tipus a casa nostra? Ja em direu el vostre parer.






20 d’abr. 2010

Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco

Com a complement als aspectes explicats a classe, us deixo aquest vídeo que us pot ajudar força.

És important per al vostre estudi l'ordre següent:

1) Contextualització històrica.
2) Quines eren les dues finalitats que perseguia Roma amb la fundació de Tàrraco.
3) De qui rebé el nom de colònia.
4) Qui li va concedir el nom de Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco, i a la vegada li donà el títol de capital de la província imperial Tarraconense.
5) Estructura de Tàrraco: part alta ( les tres terrasses) i part baixa.
6) Edificis de Tàrraco: administratius, d'espectacles...
7) Edificacions fora del recinte urbà antic. Per exemple: l'arc de Berà, la vil·la dels Munts, el mausoleu de Centcelles, l'aqüeducte de les Ferreres, la pedrera del Mèdol, la Torre dels Escipions...

Aquestes pautes caldria que us ajudessin a fer un bon resum dels aspectes més importants. No oblideu que heu de ser concisos, però clars.


13 d’abr. 2010

Ovidi: Les Metamorfosis

Ovidi nasqué en el moment de major esplendor de la cultura i civilització romana, l'època d'August. Però mai formà part del cercle literari de Mecenas, sinó que es vinculà al cercle literari de Marc Valeri Messala Corví.
La major part de les seves obres pertanyen al gènere elegíac, tot i que també escrigué poesia èpica: les Metamorfosis i els Fastos.
Les Metamorfosis, acabat l'any 7 dC poc abans del seu desterrament, és un conjunt de quinze llibres, escrits en hexàmetres, on l'autor presenta més de dues-centes cinquanta narracions mitològiques que se succeeixen en el temps des dels orígens del món fins a la transformació de Juli Cèsar en estel.
La pervivència de les Metamorfosis no sols es troba en el pla literari com ara Petroni, Apuleu, Ausiàs March, Dante, Boccaccio, Shakespeare, Garcilaso de la Vega... sinó també en les arts plàstiques com ara sarcòfags, pintures, escultures... Molts artistes, però, la consideren com la Bíblia, atès que els ha permès plasmar la sensualitat, despietat... dels mites clàssics.

Amb aquestes pinzellades generals i tot l'après i estudiat a classe, ens disposem a endinsar-nos en la lectura de les diferents transformacions (Deucalió i Pirra, Dafne, Faetont, Píram i Tisbe i Aracne) seleccionades per a la prova de selectivitat d'enguany i que al llarg d'aquests dies anirem comentant i estudiant.
A més, us proposo cercar diferents pintures o escultures que estiguin relacionades amb dites transformacions. Per fer-ho heu d'emprar els webs següents: insecula.com i mites, art i literatura.

Per exemple, el mite de Dafne de John William Waterhouse:

10 d’abr. 2010

Lluita de titans

El passat 31 de març va arribar a la gran pantalla Clash of the titans (Lluita de titans).
Film que tracta el mite de Perseu (els alumnes de 4rt ja el coneixeu gràcies al treball de mitologia clàssica).
La crítica, però, no el deixa ben parat. Ja que després de l'èxit d'Avatar, els productors de Clash of the titans van decidir passar-lo al format de 3D. Segons diuen la diferència entre el format 2D i 3D no és gaire destacable. Serà qüestió de veure'l, i després encetar un debat cinefòrum com ja vàrem fer amb la pel·lícula d'Àgora.
Espero que us hi animeu!








Preposicions

A 1r de BTX, portem un pila de temps treballant les preposicions. Aquestes, en principi, depenen de verbs i regeixen substantius en cas acusatiu o ablatiu. Tot i que, normalment, indiquen matisos espacials i temporals.
Com a vegades ens resulten una mica feixugues, us he cercat un exercici interactiu que us pot ajudar força a discere, ludere et studere.
Proveu de fer-lo i el proper dia el comentem a classe.

No cal dir que a les discipulae et discipulus de 2n també us vindrà d'allò més bé.


7 d’abr. 2010

Celebracions romanes

Avui, mentre donava un cop d'ull al blog Dies de Dèdal, m'he assabentat que ens espera una primavera plena de possibilitats clàssiques!
Vegeu un clar exemple en aquesta fotografia de Tàrraco Viva:


(Imatge cedida per en Sebastià Giralt)

5 d’abr. 2010

La revolta d'esclaus: Espàrtac

Després de les conquestes a orient i a occident, el nombre d'esclaus de guerra arribats a Itàlia constituïa dues cinquenes parts de la població de Roma. Les condicions de duresa extrema amb què eren tractats en algunes zones provocaren diverses revoltes, la més important de les quals fou la que Espàrtac encapçalà el 73 aC. La rebel·lió s'esdevingué en territori peninsular; Espàrtac no pretenia res més que retornar els esclaus als seus llocs d'origen. Tota la meitat meridional d'Itàlia caigué ràpidament en mans dels esclaus i el Senat començà a témer un avanç cap a Roma. Tanmateix, les dissidències sorgides entre els rebels, i una sèrie d'indecisions poc justificades en els moviments militars d'Espàrtac, el feren anar primer cap al nord i després cap al sud, per acabar essent derrotat per Marc Licini Cras i Gneu Pompeu, dos dels futurs triumvirs. (Llatí 1, Castellnou edicions)

Tot seguit visualitza aquest documental de The History Channel i respon a les preguntes següents:

1. Qui era Espàrtac? D'on era?
2. Com esdevingué esclau de Roma?
3. Per quin motiu es revoltà contra Roma?
4. Per què coneixia tan bé la tàctica de Roma?
5. Qui era Crixus?
6. Per què s'enemistaren Espàrtac i Crixus?
7. Qui era Marc Licini Cras? Quina empresa dugué a terme per tal de derrotar a Espàrtac?
8. Per què Espàrtac volia arribar a Sicília? Hi arribà?
9. Com fou derrotat Espàrtac?








Els dotze treballs d'Hèrcules

29 de març 2010

Orfeu i Eurídice

Orfeu i Eurídice
View more presentations from gemmaherrero.

Ecce labores discipulorum!

Proposta de treball: mitologia clàssica

Mitologia Clàssica
View more presentations from gemmaherrero.

Us deixo en forma de presentació les pautes del treball que vau elaborar entre finals de febrer i principis de març. Val a dir que molts vau treballar eficaçment i la presentació oral fou tot un èxit. Feliciter!

3 de març 2010

Benvinguts!

Salue discipuli et discipulae!

Ja és una realitat! A partir d'avui, a més de les nostres classes de llatí, disposarem d'Ariadna, blog creat per a seguir les petjades del món clàssic.
Desitjo que entre tots puguem discere,ludere et studere!


.